Blog

Németország blokkolja az ukrán fegyvervásárlást

Ukrajna és Németország viszonyáról, valamint a befagyott kelet-ukrajnai konfliktusról értekezik Roman Olearchyk a Financial Times hasábjain. Oroszország ugyanis a hírszerzések és a helyi sajtó szerint közel százezer katonát és több tucatnyi hadieszközt vont össze az ukrán határ közelében. A CIA…

Ukrajna és Németország viszonyáról, valamint a befagyott kelet-ukrajnai konfliktusról értekezik Roman Olearchyk a Financial Times hasábjain. Oroszország ugyanis a hírszerzések és a helyi sajtó szerint közel százezer katonát és több tucatnyi hadieszközt vont össze az ukrán határ közelében. A CIA szerint akár egy orosz invázió is elképzelhető a következő hetekben.

Az orosz fenyegetés miatt nem lehet azon csodálkozni, hogy Kijev folyamatosan próbálja felfejleszteni hadseregét, miután a hidegháború óta szinte semmilyen technikai újítást nem eszközöltek az elöregedő eszközparkban. Oleksii Reznikov védelmi miniszter szerint azonban Németország folyamatosan megvétózza az ukrán fegyvervásárlásokat. A politikus szerint Berlin blokkolja az ukrán fél vásárlásait a NATO-n keresztül. Legutóbb például drón-és rakétavédelmi rendszerek vásárlását fúrta meg a német fél.

Miközben megépítik az Északi Áramlat 2-t, blokkolják a mi védelmi fegyvervásárlásainkat. Ez nagyon nem fair!

-mondta a miniszter a Financial Times-nak nyilatkozva.

A lap szerint a német blokkolás elsődleges oka az, hogy Berlin nem akarja provokálni Moszkvát. A szerző azonban kiemeli, hogy Ukrajnának mindenképp szüksége lenne a különböző rakétavédelmi, kiberhadviselési eszközökre, hogy fel tudja venni a versenyt a jóval modernebb orosz hadsereggel. Mint ismert, nem ez az első csörte Ukrajna és Németország között.

Reznikov szerint a német döntés miatt országa arra kényszerül, hogy ne a NATO-n keresztül, hanem bilaterális megegyezéssel vásároljon új fegyvereket főleg az Egyesült Államoktól, az Egyesült Királyságtól, Franciaországtól és Litvániától. Fontos megjegyezni, hogy a német döntések még az előző, merkeli éra alatt születtek. Az új német kormány döntése vagy álláspontja még nem ismert a kérdésben, hisz az illetékes miniszter (Robert Habeck - Zöldek) nem kommentálta a lap megkeresését. Habeck korábban azonban, mint pártelnök úgy fogalmazott, hogy nehezen lehetne megtagadni ezen fegyvereket Ukrajnától.

Reznikov továbbra is bizakodó, hogy a fegyverrendszereket bilaterális úton is be tudja szerezni országa. Azonban aggódik, hogy időben megérkeznek-e ezek a felszerelések. Szerinte

hibás az a stratégia, amelynek keretein belül a nyugati hatalmak elkerülik a nyílt konfrontációt Moszkvával.

Szerinte ezt bizonyítja Georgia 2008-as megszállása is. A kaukázusi országot ugyanis szerinte csak azután támadta meg Moszkva, hogy Németország és Franciaország blokkolta Tibiliszi NATO csatlakozását. A miniszter szerint az USA a kialakult helyzet ellenére sem kívánja blokkolni vagy elnapolni Ukrajna csatlakozását az észak-atlanti szerződéshez. Úgy tűnik tehát, hogy az Egyesült Államoknak mégsem olyan fontos a kisebbségek védeleme, hisz Ukrajna az új nyelvtörvénnyel továbbra is erősen korlátozza a kárpátaljai honfitársaink jogait.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!