Blog

Saját lakosságát sújtja Oroszország a szankciós küzdelemben

Oroszország legújabb, az Egyesült Államok ellen irányuló szankciós intézkedéscsomagja sokkal többet fog ártani az orosz állampolgároknak, mint az USA-nak − írja Leonyid Berzsidszkij a Bloombergen.

putyin_4.jpg

Oroszország legújabb, az Egyesült Államok ellen irányuló szankciós intézkedéscsomagja sokkal többet fog ártani az orosz állampolgároknak, mint az USA-nak − írja Leonyid Berzsidszkij a Bloombergen.

Amerika és Oroszország számos kereskedelmi korlátozást vezetett be egymással szemben, a szankciós rezsim pedig nagy valószínűséggel sokáig érvényben fog maradni, ami komoly kereskedelmi problémákhoz vezethet. A Kreml legutóbbi ellenszankciós terveiben azonban egy új elem is felfedezhető: a szankciók többet fognak ártani a mindennapi orosz állampolgároknak, mint a szankcionált amerikai vállalatoknak, az orosz Duma képviselői pedig tudatosan nem foglalkoznak a lakossági kockázatokkal – írja a szerző.

A törvénytervezet – melynek érvénybe lépéséhez Putyin elnöki aláírása is szükséges – teljes embargót helyez kilátásba az USA-ból importált dohány-, alkohol- és élelmiszeripari termékekre, valamint gyógyszerekre. Megtiltaná az üzleti kapcsolatokat minden, Oroszországban tevékenykedő atomipari vállalattal és légitársasággal szemben, ami több mint 25%-os amerikai tulajdonban van. Betiltaná, hogy amerikai jogi, audit és tanácsadó cégek az orosz kormányhoz köthető szervezetekkel üzleteljen, magasabb árakat állapítana meg, illetve szigorítaná az amerikaiak oroszországi munkavállalását. A törvénytervezet szövege alapján az intézkedés minden olyan egyéb ország ellen bevethető lenne, amelyek Oroszországgal szemben „barátságtalan országok”.

A szerző szerint a leginkább a gyógyszer- és dohányimport tilalma fájna a leginkább az orosz gazdaságnak. 2017 első három negyedévében több mint 9 milliárd dollárnyi amerikai terméket importáltak az oroszok, ezeknek elenyésző mértéke volt alkohol. Az orosz dohánypiacon viszont az amerikai termékek eladási mutatói a legmagasabbak. Az orosz gyógyszerimportot illetően az amerikai termékek aránya 13 %-a, ami 731 millió dollárnyi veszteség lenne Oroszországnak.

A légi közlekedéssel foglalkozó vállalati együttműködés tiltásának hírére már be is dőltek a Boeing legnagyobb orosz beszállítójának részvényei, az orosz rakétamotorok exportjának tilalma pedig szintén jelentős károkat okozna az érintett vállalatoknak. Míg Amerika bőven találhat hazai és nemzetközi importalternatívákat, az orosz vállalatok a bevételeik nagy részét elveszítenék.

Berzsidszkij megjegyzi, a szankciók működése korlátozott: egy ország csak bizonyos szintig képes úgy csökkenteni a nemzetközi kereskedelmét, hogy ne károsítsa önmagát jelentősen.

A gyengébb félnek pedig minden esetben súlyosabb gazdasági következményekkel kell majd szembenéznie, ebben a konfliktusban pedig a gyengébb fél Oroszország. Hogy mennyire nem érdekli az orosz vezetést az, hogy a szankciók milyen hatást gyakorolhatnak az orosz gazdaságra, jól mutatja, hogy a parlament döntő többsége pozitívan nyilatkozott a törvénytervezetről.

Így csupán remélni lehet, hogy Putyin talán rugalmasabban kezeli a kérdést, csakúgy, mint Trump a Kongresszus által javasolt szankciókat 2017-ben – zárja gondolatait a szerző.

Szemlézte: Istrate Dominik