Blog

Szíriáról vitatkoztak az ír parlamentben

Szokatlanul éles konfliktusban találták magukat a Dáil (ír alsóház) pártjai, amikor az október 17-i héten előbb az aleppói helyzetről, majd Szíriáról és végül a teljes közel-keleti szituációról folytattak vitát.

dublin_parlament.jpg

Szokatlanul éles konfliktusban találták magukat a Dáil (ír alsóház) pártjai, amikor az október 17-i héten előbb az aleppói helyzetről, majd Szíriáról és végül a teljes közel-keleti szituációról folytattak vitát.

Az általánosságban egyetértésről, szélsőségmentességről és békésségről ismeretes ír politikai élet valódi, rejtett törésvonalai látszottak kirajzolódni, amikor a szíriai krízis témáján belül az egyes pártok megnevezték az általuk felelősnek tartott résztvevőket. A Fianna Fáil – jobbközép konzervatív republikánus párt, amely a 3. legnagyobb jelenleg Írországban,– vezetője, Micheál Martin beszédében erős kritikával illette képviselőtársait. „

„Nem akarjátok elítélni Oroszország aleppói tetteit…. Pont ez a ti bajotok, képtelen vagytok elítélni Oroszországot!”” −– hangzott el, majd az erre válaszként érkező, bombázásokban való francia részvételre utaló érvelésre csak annyit reagált: „„Mindig tompítanotok kell Oroszország hozzájárulását az aleppói mészárláshoz és népirtáshoz”.” A Fianna Fáil ezután újabb frontot nyitott, amikor a külügyi szóvivőjük, Darragh O’Brian az orosz nagykövettel folytatott beszélgetése során kifejezte pártja elégedetlenségét és egyet nem értését az orosz harci tevékenységekkel. Ez alatt a beszélgetés alatt arra is fény derült, hogy Enda Kenny miniszterelnök állításával szemben a valóságban nem kérették be az orosz nagykövetet korábban ezzel a témával kapcsolatban.

A kritikára, mely szerint ők orosz-szimpatizánsok, a Sinn Féin pártból Sean Crowe reagált, amikor Martin állítását megcáfolva kiemelte, pártja következetesen kiáll a szíriai vérontás ellen, az erőszakos cselekedetek azonnali befejezését kívánják. Emellett elítélik az orosz és iráni katonai támogatást, és inkább diplomáciai hatalmuk béketeremtésre történő használatát javasolják a két érintett félnek. Elmondta, hogy pártjuk véleménye szerint „a jelenlegi aleppói tevékenységeik, a hordóbombák és bunkerrobbantó bombák sűrűn lakott civil területeken, köztük kórházak és piacok ellen történő bevetése háborús bűncselekménynek minősül.

A „Megszorítások Elleni Szövetség” és az „Emberek a Profit Előtt” nevezetű pártok koalíciójának (AAA-PBP) képviselője Richard Boyd Barrett is minősítette Mr. Martin megjegyzéseit. Kijelentésében felidézte korábbi kijelentéseit, melyekben elítélte az Oroszország és az Aszad-rezsim által „barbár módon kivitelezett légicsapásokat”. Az AAA-PBP egy másik képviselője pedig egyenesen arról beszélt, hogy a Fianna Fáil vezetője csupán azért támad ilyen hevesen, mert a baloldali pártok támadják a „nyugati imperializmust”.

Míg a Fianna Fáil és a jelenleg kisebbségben kormányzó Fine Gael nem említett meg egyetlen európai uniós tagországot, sem az Egyesült Államokat, mint bármilyen felelősséggel tartozó aktorokat, addig a vitában részt vevő többi párt tett arról, hogy egyértelmű legyen az álláspontjuk. Az AAA-PBP képviselője, Paul Murphy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy elítélik az orosz imperializmust, azonban a nyugati imperializmust is.” A hibák sorában megemlítették az EU fegyverembargójának feloldását, az Egyesült Államok által pénzelt és felfegyverzett, Aszad-ellenes proxy hadviselést, Szíria Franciaország általi bombázását, illetve a nyugati hatalmak és Szaúd-Arábia közötti viszonyt.

Szemlézte: Molnár Gergő