Blog

Valami régi, valami új: befejeződött a Kínai Kommunista Párt jubileumi kongresszusa

Október 16. és 22. között zajlott a Kínai Kommunista Párt huszadik pártkongresszusa, amely nem csupán jubileumi jellege miatt rendelkezik meghatározó jelentőséggel. Hszi Csin-ping a párt legfelsőbb vezetője újabb 5 évre biztosította hatalmát, miután a Kongresszusra összegyűlt elit megválasztotta a…

Október 16. és 22. között zajlott a Kínai Kommunista Párt huszadik pártkongresszusa, amely nem csupán jubileumi jellege miatt rendelkezik meghatározó jelentőséggel. Hszi Csin-ping a párt legfelsőbb vezetője újabb 5 évre biztosította hatalmát, miután a Kongresszusra összegyűlt elit megválasztotta a Politbüro, valamint a Politbüro Állandó Bizottságának tagjait. A régi-új kínai vezetés mellett botrány is tarkította a kongresszus programját, miután a Kínai Népköztársaság korábbi elnökét, a 79 éves Hu Csin-taot kivezették a zárónapon.

A 20. pártkongresszus után megkezdődött Hszi Csin-ping, harmadik, történelmi ciklusa a Kínai Népköztársaság élén. Hszi politikáját az utóbbi években elsősorban a gazdaság, és a hatalom centralizációja jellemezte, ahogy erről korábban is írtunk. Richard McGregor (Lowy Institute) Kína-szakértő szerint

Hszinek sikerült kiszorítania az Állandó Bizottság szűk köréből a kritikus hangokat, a helyüket pedig hozzá lojális személyeknek adta.

Helyet kapott például Li Qiang, Sanghaj párttitkára, valamint a korrupcióellenes kampánynak nevezett belső tisztogatásért felelős Zhao Leji. Rajtuk kívül a huszadik Állandó Bizottság tagja az ideológiáért felelős Wang Huning, a pekingi és kuangtungi párttitkári pozíciót betöltő Cai Qi és Li Xi, valamint Hszi egyik legfőbb bizalmasa, Ding Xuexiang.

Ahogy az Állandó Bizottság – amely a Kínai Népköztársaság politikai rendszerének legfontosabb döntéshozó testülete – összetétele is mutatja, Hszi harmadik ciklusában kétségek nélkül be akarja biztosítani saját hatalmát a Párt élén. Ez nem véletlen, hiszen annak ellenére, hogy Hszi alatt Kína globális játékossá vált, az elmúlt években számos kihívással kellett megbirkóznia, elég a Covid-19 járványra, vagy az utóbbi időben jelentkező gazdasági visszaesésre gondolni. Craig Singleton Kína-szakértő (Foundation for Defense of Democracies) véleménye szerint

Hszi erős külpolitikai ambíciói kiszámíthatók a Nyugat, főképp az Egyesült Államok számára.

Tekintve, hogy a pártkongresszuson nem történt olyan fordulat, ami Hszi személyes bukásához vezetett volna, a kínai külpolitikai trendek folytatása várható, ez pedig kevés meglepetést hozhat az USA-nak és szövetségeseinek. Ahogy Singleton fogalmaz: „Hszi gyakorlatilag az összes kártyáját kiterítette, kizárólag egy ász maradt a kezében: Tajvan «újraegyesítése»”. Ennek értelmében tehát a kínai külpolitika kezelésének talán egyetlen kérdéses pontja a „Tajvan-projekt” időzítése.

A pártkongresszus ezentúl érdekes fejleményeket mutatott a kínai politikai rendszert jellemző belső dinamika szempontjából. Talán a legjelentősebb – az Állandó Bizottság új tagjain túl – Hu Csin-tao incidense volt a kongresszus utolsó napján.

James Palmer (Foreign Policy) elemzése szerint Hu kivezetése három lehetséges okra vezethető vissza. Az első az egészségügyi problémák, hiszen az utóbbi néhány hónapban kifejezetten gyengének mutatkozott. A második és a harmadik sokkal inkább a Hszi-rendszer központosított jellegéhez köthető. Egyrészről lehetséges, hogy Hszi olyan információ birtokába jutott, amely szerint Hu ellene szavazott volna a Kongresszuson, ezért vezethették ki. A harmadik opció pedig

Hszi elődjének eltervezett megalázása a pártelit előtt, megerősítve a fegyelmet. Ez a lehetőség jól mutatná, hogy a harmadik ciklusát töltő elnök – a tisztogatásokon kívül – mire képes saját hatalmának biztosításáért.

Ezen opció korántsem volna meglepő, hiszen Deng Yuwen hosszú elemzése szerint az idős pártvezetők csoportja - ahová Hu is tartozik - kifejezetten kritikus Hszi politikájával kapcsolatban. Ezt erősíti, hogy Hu a Kommunista Ifjúsági Liga egyik vezetője volt, amely kifejezetten ki volt téve Hszi tisztogatásainak.

Összefoglalva tehát a huszadik pártkongresszus – a várakozásoknak megfelelően – Hszi Csin-ping hatalmának megerősítéséről szólt. A Politbüro Állandó Bizottságának újraalakulásával Hszi újabb 5 évig lesz a Kínai Népköztársaság legfelsőbb vezetője.

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon