Blog

VI. Fülöp király konzervatív politikust kért fel a kormányalakításra, de borítékolható-e a jobboldali vezetés?

A spanyol előrehozott választások óta a mediterrán országnak még mindig nem sikerült új miniszterelnököt választania, hiszen az abszolút többséget sem Pedro Sáncheznek, sem Alberto Núñez Feijóonak sem sikerült megszereznie. A bizonytalanság fokozódik, a helyzet pedig tovább bonyolódik, mivel a…

A spanyol előrehozott választások óta a mediterrán országnak még mindig nem sikerült új miniszterelnököt választania, hiszen az abszolút többséget sem Pedro Sáncheznek, sem Alberto Núñez Feijóonak sem sikerült megszereznie. A bizonytalanság fokozódik, a helyzet pedig tovább bonyolódik, mivel a lehetséges jobboldali kormány sorsa még továbbra is kérdéses marad, ha a potenciális miniszterelnök-jelöltnek nem sikerül maga mellé állítania megfelelő számú képviselőt.

Ahogy azt már korábbi cikkünkben írtuk, a Spanyol Néppárt (Partido Popular – PP) a májusban megrendezett előrehozott választásokkor aratott győzelme mégsem hozta meg Alberto Núñez Feijóonak a miniszterelnöki pozíciót: abszolút többség hiányában mind neki, mind pedig a baloldali pártok alkotta formáció vezetőinek – többek között Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető miniszterelnöknek – konzultálniuk kellett VI. Fülöp spanyol királlyal, aki a meghallgatás után mérte fel és később döntötte el, mely jelölt rendelkezik a megfelelő koalíciós támogatással, illetve alkalmas az ország vezetésére.

A királyi meghallgatás előtti időszak egyébként a PP-nek és a Szocialista Munkáspártnak (PSOE) is a lehetséges koalíciós partnerek támogatásának elnyeréséről szólt. A The European Conservative beszámolója alapján

a spanyol uralkodó első körben Feijóot találta esélyesnek arra, hogy új kormányt alakítson.

A Néppárt vezetője jelenleg 172 támogatói szavazattal rendelkezik, melyből egyébként 137-et a saját pártjától, 33-at a VOX-tól, egyet az Unión del Pueblo Navarratól (Navarrai Nép Uniója) és egyet a Coalición Canariatól (Kanári-szigeteki Koalíció) kapott. Egyedüli esélyként a kevésbé radikális baloldali PNV (Baszk nacionalista párt) szavazata tudná Feijóo felé billenteni a mérleg nyelvét, azonban erre igen csekély esély mutatkozik. Ahhoz pedig, hogy egyértelműen ő kerüljön miniszterelnöki pozícióba, a 350-ből legalább 176 képviselő támogatását kell elnyernie.

A királyi meghallgatást követően Feijóo sajtótájékoztatóján megköszönte a VOX és a többi párt támogatását. Santiago Abascal, a VOK elnöke pedig egy új koalíciós korszak kezdetét üdvözölte, amely tény, hogy „nagyon eltérő, nagyon különböző formációkból áll, amelyek képesek egymást kölcsönösen tisztelni, illetve egyetértésre jutni, amikor az szükséges.” 


A POLITICO beszámolója alapján

még így is kérdéses a lehetséges jobboldali kormány sorsa, hiszen még az is elképzelhető, hogy Sánchez marad a miniszterelnök,

aki jelenleg baloldali szövetségeseivel együtt 171 helyet birtokol a parlamentben, a többséghez pedig elsősorban a katalán Junts képviselőit kellene maga mellé állítania.

Sáncheznek egyébként még bizonyos mértékig az is pozitív kicsengéssel bírt, hogy augusztus 15-én Francina Armengol szocialista képviselőt választották a spanyol képviselőház elnökévé, mely döntéshozó szerv felel a többi között a parlamenti csoportok megalakításáért, a vizsgálóbizottságok meghatalmazásáért, végső soron pedig beleszólása van abba is, mely törvények kerülnek elfogadásra.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a spanyol belpolitikai helyzet továbbra is bizonytalan. A király javaslata alapján Feijóo-nak kell részt vennie az ún. „beiktatási-vitán” melyre ugyan még várni kell, hiszen csak szeptember 26-án és 27-én szervezik azt meg. A dátumot a pártvezető kérésére, az Armengollal történt közös megállapodás alapján tették ilyen későre, hogy legyen idő tárgyalni a különböző politikai erőkkel.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon