Blog

16 éves kortól lehet nemváltoztatást kérni Svédországban

A svéd parlament röpke egy hónappal az ország NATO csatlakozása után, 18-ról 16 évre csökkentette azt az életkort, amelytől kezdődően az állampolgárok megváltoztathatják a nemüket. A 18 év alattiaknak a jövőben egy felügyelő, egy orvos és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyását kell…

A svéd parlament röpke egy hónappal az ország NATO csatlakozása után, 18-ról 16 évre csökkentette azt az életkort, amelytől kezdődően az állampolgárok megváltoztathatják a nemüket. A 18 év alattiaknak a jövőben egy "felügyelő", egy orvos és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyását kell majd kérniük. A jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy orvosi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen nemváltozató műtétbe belekezdeni.

Április 17-én a svéd parlament hat óra vitát követően döntést hozott a törvénycsomagról, aminek a végeredménye  234 igen, 94 nem, szavazat lett, és 21-en tartózkodtak. Johan Hultberg, a Mérsékelt Párt tagja így kommentálta a fejleményeket: "óvatos, de fontos reform egy kiszolgáltatott csoport számára. Örülök, hogy megtettük ezt a lépést." Párttársa, Ulf Kistersson svéd miniszterelnök “mérsékeltnek” nevezte a jogszabályok tartalmát.

A törvénycsomagban több változás is szerepel: 

● 16 éves kortól jogi értelemben bárki megváltoztathatja a nemét, de kiskorúként szüleik vagy gyámjuk, egy orvos és az Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyására lesz szükségük.

● A nemi diszfória diagnózisára - amikor az illető a biológiai neme és az általa azonosított nem közötti eltérés miatt szoronghat - többé nem lesz szükség.

● A nemváltoztató műtétek 18 éves kortól lesznek megengedettek; de felnőtt kortól már nem lenne szükség a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyására.

Svédországban a nemi diszfóriás esetek száma meredeken emelkedett az elmúlt években. A tendencia különösen a 13-17 éves, lánynak “született” fiatalok körében figyelhető meg. A Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal adatai szerint 2008 óta 1500 százalékos a növekedés e tekintetben. Ez viszont jogosan adhat okot aggodalomra, hiszen az új törvénykezés nyelvi megfogalmazása a fent említett pontokból kifolyólag kizárja annak a lehetőségét, hogy a döntés helyességét fel lehessen mérni. Ugyanis, 

ha a “nemi diszfória” kifejezés nem funkcionál objektív tudományos fogalomként, relatívvá válik az is, hogy kinek az életét nyomorította meg.

A Kereszténydemokrata Párt és a jobboldali Svéd Demokraták – akik bizonyos kérdésekben támogatják a jelenlegi kormányt - ellenezték a rendeletet. A szavazást követően a Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson így nyilatkozott: "Sajnálatos, hogy egy olyan javaslatot, amelynek nyilvánvalóan nincs támogatottsága a lakosság körében, ilyen lazán megszavaznak”. Állítását egy közvéleménykutatás is alátámasztja. A megkérdezettek 59% rossz döntésnek tartja az intézkedést, és csupán 22% támogatja azt. Az X-en közzétett egyik posztjában pedig azt állítja, hogy ha kormányra kerülnek, eltörlik a törvényt. 

Habár a Svéd Demokratákat többen páriának tartják az országos politikában, a Riksdag második legnagyobb frakcióját alakították meg a 2022-es választásokat követően. Ezen kívül ők is támogatták a Tidö egyezményt, amelynek értelmében Ulf Kristersson, svéd miniszterelnök kisebbségi kormányt alakíthatott. Kérdés, hogy ezek után hogyan tudnak együttműködni a kabinettel anélkül, hogy hitelességüket veszítenék a nyilvánosságban. Viszont, 

ha a júniusi Európai Parlamenti választásokig nem sietnek a kormány segítségére, valamint  sikerül ütős narratívát ráépíteniük az ügyre, profitálhatnak is ebből az esetből.

svedparlament.png

A svéd parlament helyeinek elosztása a 2022 választásokat követően

Forrás: Politico

Igaz ugyan, hogy a nemváltásra vonatkozó intézkedés radikálisnak tűnhet európai, vagy észak-amerikai viszonylatban is, viszont kontinensünkön hasonló törvények vannak Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Norvégiában, Dániában, illetve Németországban. Hogy Berlin mikor és miért döntött a nemváltás könnyítése mellett, arról ebben a cikkünkben olvashat. Érdekesség, hogy Iránban is törvény biztosítja nemváltoztató műtét lehetőségét, habár a homoszexualitást a lehető legsúlyosabban büntetik. Igaz ugyan, hogy a perzsa államban szükséges pszichiátriai kivizsgálás, illetve a műtétet megelőző bürokratikus folyamatokat megakaszthatja, ha valaki már létesített életében szexuális kapcsolatot valakivel; ez a jogi lehetőség akkor is kuriózumnak számít egy iszlám teokráciában.

Szemlézte: Vencz Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon