Blog

2015: a UKIP áttörése?

Az euroszkeptikus UKIP komoly sikereket érhet el a közelgő brit parlamenti választáson. Jócskán megnövelhetik parlamenti helyeik számát, és egy munkáspárti kormány esetén akár kormányesélyesként is készülhetnek 2020-ra. A választás azonban veszélyeket is rejt. Ha Nigel…

Az euroszkeptikus UKIP komoly sikereket érhet el a közelgő brit parlamenti választáson. Jócskán megnövelhetik parlamenti helyeik számát, és egy munkáspárti kormány esetén akár kormányesélyesként is készülhetnek 2020-ra. A választás azonban veszélyeket is rejt. Ha Nigel Farage, a párt vezére nem nyer körzetében, kénytelen lesz lemondani. Több mint valószínű, hogy utóda nem lesz képes hasonló karizmával vezetni a pártot, amely akár a párt megszűnéséhez is vezethet. Sebastian Payne a The Spectatorban megjelent írásaiban elemzi a párt esélyeit.

„A célunk viszonylag egyszerű, Nigelt válasszák meg South Thanet-ben, nyerjünk pár helyet a parlamentben, és több mint 100 körzetben legyünk másodikak” − nyilatkozta Chris Bruni-Lowe, a párt kampánystratégája, aki pár hónappal ezelőtt még konzervatív volt. Az új szakember leigazolása része annak a folyamatnak, amely a brit euroszkeptikus pártban a Newark-i időközi választáson elszenvedett vereség után kezdődött. A pártról eddig az a kép élt, hogy a választási programjaik inkább az ötödik korsó sör után születnek meg, mintsem kitartó fókusz csoportos kutatások során. Az utóbbi időben viszont elkezdődött egy professzionális kampánycsapat összerakása. Bruni- Lowe mellett leigazolt a párthoz a szintén volt konzervatív Dougles Carswell, ők a választók elérésében és az adatok megfelelő használatában segíthetik a pártot, ami eddig hiányzott. Emellett Raheem Kassam lett Farage főtanácsadója, aki a Breitbart London konzervatív újságtól jött át, ő rázza gatyába Farage beszédeit, újságcikkeit és a médiamegjelenéseit. Nem utolsósorban a párt új kommunikációs vezetőt is szerzett, Paul Lambertet, akit a BBC-től csábítottak el, és sikerrel kezelte a sajtó megnövekedett figyelmét.

Ahogy a kampánystratéga nyilatkozatából kitűnik, a UKIP számára 2015 csak a kezdet. A párt a konzervatívok becslése szerint 2-3 helyet szerezhet a parlamentben, míg mások szerint ez a szám akár lehet 6-8 is. A közvélemény-kutatások amúgy 17 százalékon mérték a pártot, amely a párt szerint nem igazán tükrözi a valós történéseket. A legfontosabb viszont nem is az, hogy újabb helyeket szerezzen a párt, hanem a pártvezér Nigel Farage hozza a körzetét. A múltkori indulásával szemben, amikor csúfos 5 százalékot szerzett, most Farage-ot befutónak tartják South Thanet körzetében. Ehhez viszont fordítania kell a konzervatívok 17 százalékos előnyén.

A győzelmi esélyeit növeli, hogy a körzet jelenlegi, és népszerű tory képviselője Laura Sandys nem indul, továbbá Farage országosan ismert személyiség, ami szintén jól jön. A választásnak akkora tétje van a pártvezér számára, hogy januárban el is tűnt az országos médiából, és már az a pletyka kezdett terjedni, hogy súlyos beteg. Mint utóbb kiderült, Farage makkegészséges, és minden országos hírverés nélkül személyesen kampányolt a körzetben. Ha nem nyer a körzetében, a választások után mindenképp kénytelen lesz lemondani vezető tisztségéről. Személyisége összeforrt a párt sikereivel, így kérdéses, hogy utóda képes lesz-e összetartani a párt különböző frakcióit.

Az elmúlt években a megnövekedett tagság három csoport kialakulását hozta a pártban. A lilák a libertariánusok, a kékek a kiábrándult konzervatívok és a vörösök volt munkáspártiak, munkásosztálybeliek nem biztos, hogy egy karizmatikus vezető híján is össze fognak tartani a közeljövőben. Lehet, hogy sok kiábrándult konzervatív szavazó csatlakozott az UKIP-hez, de jelenleg a párt a munkáspárti szavazókat próbálja megszerezni. Farage-ék valószínűleg Kentben és Essex-ben lesznek befutók, de várható az előretörésük olyan baloldali többségű helyeken, mint Rochdale és Tyneside. Birminghamtől Hadrianus faláig a UKIP sok helyen lehet második befutó, ami a választási rendszer miatt parlamenti helyeket nem hoz, de a párt országos ismertségét megdobja majd.

A UKIP valójában 2020-ra készül és a baloldali szavazókra hajt, úgyhogy egy jövőbeni munkáspárti kormány csak javítja a későbbi esélyeiket. Miliband és kormánya valószínűleg kénytelen lesz folytatni a megszorításokat és csökkenteni a közkiadásokat. Ez csak jól jön az UKIP-nek a már említett északi körzetekben, ahol a régió nagyban függ az állami pénzektől. Itt nőhet meg igazán a párt népszerűsége, mivel a konzervatívokat ezeken a helyeken gyűlölik, a liberális demokraták pedig törpepárttá zsugorodtak. A párt kampányszlogenje a „Believe in Britain”, ami inkább az érzelmekkel játszik mintsem egy politikai üzenet. Sebastian Payne szerint ha az európai parlamenti választásokhoz hasonlóan a választók úgy döntenek, hogy a UKIP érzi a lelkiállapotukat, akkor a párt központjában kifüggesztett Banksy-grafika akár valóra is válhat. A rajz Nigel Farage-ot egy nevető majomként ábrázolja, kezében egy sörös korsóval, nyakában egy tábla, amelyen ez áll: „Nevessetek csak, de egy napon mi leszünk hatalomban”.

Pál Benedek