Blog

A bevándorlás múltja, jelene és jövője az Egyesült Államokban

Amerika a „bevándorlók nemzete”, legalábbis ezt mondják nekünk. Bár nyilvánvaló, hogy a bevándorlás az amerikai társadalom egyik meghatározó eleme volt, az amerikai bevándorlási politika történetét górcső alá véve kiderül, hogy a „bevándorlók nemzete” mára valójában nem más, mint ideológiáktól…

Amerika a „bevándorlók nemzete”, legalábbis ezt mondják nekünk. Bár nyilvánvaló, hogy a bevándorlás az amerikai társadalom egyik meghatározó eleme volt, az amerikai bevándorlási politika történetét górcső alá véve kiderül, hogy a „bevándorlók nemzete” mára valójában nem más, mint ideológiáktól áthatott, modern és politikai indíttatású megtévesztés.

Az Amerikai Egyesült Államok bevándorláspolitikájáról, annak történetéről és a Biden-adminisztráció migrációval kapcsolatos intézkedéseiről beszélgettek a Danube Institute kutatói. Jeremy Carl, a Danube Institute vendégkutatója az amerikai bevándorláspolitika történetét mutatta be előadásában a kezdetektől napjainkig, Nayla Rush vendégkutató a Biden-adminisztráció migrációs politikájáról, a menekültek befogadásának rendszeréről tartott előadást. A beszélgetést David Martin Jones, a Danube Institute kutatási igazgatója vezette.

Az Egyesült Államok történetében a migráció mindig játszott szerepet, de nagyon fontos különbséget tenni bevándorlás és letelepedés között.”

- fogalmazott előadásában Jeremy Carl. A szakértő szerint az Egyesült Államok felépülésében és fejlődésében kiemelt szerepet játszottak az Európai kontinensről érkező telepesek. “Az USA történelme sokkal inkább a letelepedés, mint a bevándorlás köré épült. Az elmúlt években azonban drámaian megnövekedett az Egyesült Államokba érkezők száma, illetve eredete is.” - tette hozzá. A szakértő szerint a jelenlegi trendek egyre aggasztóbbak, a jelenleg egyre népszerűbb “bevándorlók nemzete” ideológia pedig nincs összhangban az USA által korábban képviseltekkel.

A Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta soha nem látott mértékben növekedett az USA-ban a migráció, nem utolsó sorban a modernizált ügyintézésnek és egyre egyszerűbb befogadási programnak köszönhetően. Erről már Dr. Nayla Rush, a Danube Institute vendégkutatója beszélt előadása során.

Az Egyesült Államokba betelepítendő menekültek kiválasztása a Biden-adminisztráció alatt egyre inkább önhatalmú folyamattá vált. A közelmúltban bevezetett programok magánszponzorok számára teszik lehetővé, hogy saját „menekülteket” és leendő amerikai állampolgárokat válasszanak ki. ”

- fogalmazott a szakértő. Rush szerint a program egyértelmű hátrányt jelent az USA-nak, hiszen a hivatalos rendszeren keretein kívül egyre nagyobb számú “menekült” érkezik az országba. A kutató szerint lényeges pont, hogy csupán kevés valóban rászoruló érkezik, rengetegen valójában a modernizált és jól szponzorált programban kínált kedvező feltételek megszerzéséért indulnak útnak. Rush szerint aggasztó, hogy a szponzorok körét is egyre kevésbé szabályozzák. Elmondása szerint már az ideiglenes zöld kártyát birtoklók is válhatnak szponzorrá, a beérkezőkre pedig szintén kevés szabály vonatkozik. Az angol nyelv ismerete már nem alapvető elvárás, a szponzorok által ugyanis megkerülhetővé válik a tényleges menekültstátusz szerzésére szolgáló hosszadalmas folyamat.

A kutatók az előadásokat követően panelbeszélgetés keretein belül folytatták az eszmecserét. Jeremy Clark szerint

az Egyesült Államok jövőjét tekintve kulcsfontosságú kérdés a határvédelem és a nemzet megtartása.

Ezzel kapcsolatban a szakértő Magyarország felé is fogalmazott meg javaslatokat. “Magyarország nem bevándorlók nemzete és nem is kell azzá válnia.” - fogalmazott. Ugyanakkor hozzátette, szerinte “lehetséges, hogy Magyarországnak nehéz döntéseket kell hoznia az ország uniós integrációjának szintjét illetően.”

Írta: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon