Blog

A bevándorlásról vitáznak Ausztráliában is

Ausztráliában egyre hevesebbek a rasszizmus és a bevándorlás kérdései köré szerveződő politikai viták és társadalmi feszültségek, a legutóbbi melbourne-i tüntetések összecsapásokhoz is vezettek. Melbourne-ben a legutóbbi tüntetések tettlegességig fajultak. Eközben zajlik a…

Ausztráliában egyre hevesebbek a rasszizmus és a bevándorlás kérdései köré szerveződő politikai viták és társadalmi feszültségek, a legutóbbi melbourne-i tüntetések összecsapásokhoz is vezettek. Melbourne-ben a legutóbbi tüntetések tettlegességig fajultak. Eközben zajlik a választási kampány, a legújabb közvélemény-kutatások szerint egyelőre a baloldal népszerűbb. Az új-zélandi őslakosok örökségének fontos elemei térnek vissza Amerikából. Hírszemle Ausztráliából és Új-Zélandról.

Paprikaspray segítségével kellett szétválasztania a rendőrségnek egy melbourne-i tüntetés és ellentütetés egymásnak feszülő résztvevőit. Az érintetteket, egy rasszizmus elleni menet tagjait, illetve egy bevándorlásellenes tüntetőcsoportot százas nagyságrendű rendőr igyekezett távol tartani egymástól. A tüntetések közben több embert le is tartóztattak zavargások, illetve a rendőrök megtámadása miatt. Az ügy kapcsán Malcolm Turnbull miniszterelnök azt mondta, hogy az ausztrál multikulturális társadalom megalkotása még folyamatban van és van még mit tenni. Az illetékes Victoria-állambeli rendőrség elítélte a kisebb sérülésekkel járó történteket.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint az ausztrál választók 52 százaléka a jelenleg ellenzékben működő Ausztrál Munkáspártot támogatja abban az esetben, ha két erő, tehát a baloldali Munkáspárt és koalíciós liberális-konzervatív kormányerők között kell választani. A kutatás a választók bizalmát konkrét politikai ügyek kapcsán is felmérte. A válaszok alapján az ausztrálok a kormányzó jobboldalban leginkább gazdasági ügyekben és a menekültügy kezelésében bíznak, míg a Munkáspártot leginkább az egészségügy és az oktatás ügyeiben látják kompetensebbnek. A választók által legfontosabbnak tartott politikai ügyek sorrendben a következők: gazdaságirányítás, munkahelyteremés, egészségügy, klímaváltozás és oktatás. A miniszterelnök-jelöltek közül a pártpreferenciákkal ellentétben egyelőre a jelenleg kormányzó Malcolm Turnbull tűnik népszerűbbnek.

Új-Zélandon eközben gyarapodik az önállóan kezelt kulturális örökség. A New York-i Smithsonian Múzeum és a wellingtoni Te Papa Múzeum megegyeztek arról, hogy 54 mumifikált maori fej kerül vissza Új-Zélandra. A most következő hazatelepítés része az új-zélandi kormány 1990 óta zajló programjának, amelynek célja az őslakosokhoz kapcsolódó tárgyi örökség Új-Zélandra való visszaszerzésre. A hazatelepítést végző csapat vezetője szerint a maori fejekhez kapcsolódó fejlemények némileg javították a jelenkori maori törzsek közötti, egyébként némileg feszült kapcsolatokat is.

Szemlézte: Zulik Ákos