Blog

A bűnös a vádló?

Fél évvel ezelőtt volt hangos a média Eva Kaili letartóztatásától. Ekkor az EP- frakciójából is kizárták, valamit alelnöki tisztségéből is felmentették. Pontosan ezért fogalmazódik meg az a kérdés, hogy mennyire nevezhető hitelesnek az, hogy egyes tagállamok kormányait nevezi korruptnak a brüsszeli…

Fél évvel ezelőtt volt hangos a média Eva Kaili letartóztatásától. Ekkor az EP- frakciójából is kizárták, valamit alelnöki tisztségéből is felmentették. Pontosan ezért fogalmazódik meg az a kérdés, hogy mennyire nevezhető hitelesnek az, hogy egyes tagállamok kormányait nevezi korruptnak a brüsszeli vezetés, miközben közülük visznek el bilincsben politikusokat. Hogyan lehet az, hogy a korrupt politikus ma már mentelmi joga felfüggesztésének felülvizsgálatát kéri és áldozatként igyekszik feltüntetni magát?

A brüsszeli politikai elit legsúlyosabb, legmegdöbbentőbb és legnagyobb visszhangot kiváltó korrupciós botránya az, mely ebben ez esetben terítéken van, melynek kulcsfigurája a már említett politikusnő. Természetesen egy ilyen horderejű és ekkora médiafigyelmet élvező ügy még Brüsszelben sem maradhatott következmények nélkül.

A Politico egy korábbi elemzése e témában rámutat arra, hogy Eva Kaili minden alelnöki státuszával kapcsolatos feladatát, jogkörét és kötelezettségét felfüggesztette az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola.

A botrány közvetlen előzménye, hogy 2022-ben nyomozást indítottak ellene szervezett bűnözés, korrupció és pénzmosás vádjával. A vád szerint még saját édesapja is szerepet kapott a korrupciós bűncselekmények véghezvitelében. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint 600 ezer euró készpénzt találtak a bőröndjében, mellyel lánya lakását készült elhagyni. Kailit a botrányban érintettek közül majdnem legelsőként tartóztatták le 6 hónappal ezelőtt, majd a letartóztatást követően mentelmi jogát is felfüggesztették. Idén április közepéig volt börtönben, majd nyomkövetőt kapott, mellyel háziőrizetbe helyezték.

Kaili most amellett döntött, hogy a médiát felhasználva újrapozícionálja magát. A vádló szerepét úgy veszi fel, hogy összeesküvés- elméleteket gyártson arról, hogy a Katargate botrányban miért tartóztatták le.

Embertelennek tartja ezt az igazságszolgáltatási rendszert. Nyilván ennek az oka, amit már korábban is hangoztatott, hogy vissza akarja kapni az állását az Európai Parlamentben. Erről korábban ügyvédjei is nyilatkoztak a POLITICO- nak. Azt mondták: elérik, hogy a házi őrizetet feloldják, és akkor Kaili újra Európai Parlamenti képviselőként dolgozhat majd. Ez sikerült is neki, az ügyészség megszüntette a házi őrizetet

Tette és későbbi viselkedése, szerepvállalása megosztó. Ivan Scalfarotto, az olasz parlament baloldali képviselője páldául Twitter bejegyzésében nyilatkozott arról, hogy bármit is tett Kaili, az általa leírt bánásmód, különösen a kislányától kikényszerített elszakadás elfogadhatatlan olyan normák mellett, melyeket európai emberekként magunkra szabtunk.

Vannak azonban, akik még mindig úgy vélekednek, hogy kell-e éltetni azokat a gazembereket, akik egy táska készpénzért adták el Európa jövőjét? 

Valóban felmerül az a megdöbbentő gondolat, hogy a szociáldemokrata frakció volt tagja még arról is dönthet, ha visszatér az EP-be, hogy koholt korrupciós vádak miatt Magyarországnak milyen szankciókkal kelljen szembenéznie.

Egy-egy ilyen határozat mindenképpen támogatást kaphat az EP-ben, tekintve, hogy ott a baloldali erők vannak többségben.

A realitások talaján maradva ugyanakkor kicsi az esély Kaili EP-be való visszatérésére, és ezt a Politico által megszólaltatott képviselők is így gondolják. Nem maga miatt, hanem a Parlament szeretné így védeni a már korábban is sérült hírnevét. Ha olyan ítélet születne a büntetőeljárás során, mely a korrupcióval vádolt Eva Kaili és képviselőtársai szavazatát újból engedélyezi, az nagy hatással lenne az az 1 év múlva megrendezendő EP választások kimenetelére is az egyes uniós tagállamokban. Ez valószínűleg negatívan hatna a baloldalra és arra a pártcsaládra melynek ő is tagja volt, ezt pedig nem szeretnék.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon