Blog

„A demokrácia megszólalt” – konzervatív győzelem a finn parlamenti választásokon

Konzervatív győzelemmel értek véget az április másodikán megtartott finn parlamenti választások - számol be róla a BBC és a The Economist. Cikkünkben az új miniszterelnök előtt álló kihívásokról és jövőbeli perspektívákról számolunk be.

Konzervatív győzelemmel értek véget az április másodikán megtartott finn parlamenti választások - számol be róla a BBC és a The Economist. Cikkünkben az új miniszterelnök előtt álló kihívásokról és jövőbeli perspektívákról számolunk be.

Petteri Orpo, a konzervatív Nemzeti Koalíció vezetője nyerte az április elejei finn parlamenti választásokat. A rendkívül szoros, szinte hetekig fej-fej mellett haladó küzdelem végére pártjának összesen 20,8%-ot sikerült elérni, maga mögé utasítva így a Finnek Pártját – amely szintén rekordszámú szavazatot, összesen 20,1%-ot tudhat magáénak - , illetve Sanna Marin egykori miniszterelnök szociáldemokratáit is, akik 19,9%-ot szereztek.

Mivel a nagyobb pártok is hasonló véleményen vannak olyan fontos kérdéseket illetően, mint az orosz-ukrán háború, vagy a NATO csatlakozás – melynek április negyedikén Finnország tagja is lett - a választások főleg Finnország gazdasági helyzetén, illetve az államadósság mértékének témáján dőltek el.

A finnek többsége Marint megosztó személynek tartja, elsősorban a még tavaly kiszivárgott videók miatt.

Népszerűsége azonban még ennek ellenére is relatív magas maradt, támogatói pedig a virtuális térben is kiálltak az egykori miniszterelnök mellett, elárasztva a közösségi médiát a Marinéhoz hasonló táncolós videókkal. Április 5-én egyébként bejelentette, ősszel távozik a Szociáldemokrata Párt éléről.

Matti Kovisto, a YLE finn közszolgálati médium munkatársa szerint Orpo tapasztalt politikus, hiszen már az 1990-es évek óta jelen van a közéletben, 2016 óta vezeti pártját, rövid ideig agrárminiszterként, később belügyminiszterként, 2017 és 2019 között pedig pénzügyminiszterként tevékenykedett, valamint stabil és nyugodt személyiség. A kritikák ellenére ezen kvalitások pedig pozitív kicsengéssel is bírhatnak Finnországban.

Orpo politikáját tekintve legvalószínűbb, hogy Európa-barát vonalon fogja vezérelni a még kialakítás előtt álló koalíciót, kitüntetett figyelmet szentelve a gazdasági kérdéseknek. A választás napján, az eredmények kihirdetése után

a leendő miniszterelnök kifejtette, kész tárgyalni minden párttal a változás elérése érdekében.

Ami a kormány felépítését illeti, szakértők szerint még korai a lehetséges koalíció alakulásáról beszélni. Annyit viszont meg kell említeni, hogy a 48 mandátumot szerzett Nemzeti Koalíció előtt két lehetőség áll: egyrészről Riikka Purra Finnek Pártja – amely sokak szerint a legvalószínűbb választás lenne-, másrészről pedig a szociáldemokraták, amelyre nagyon csekély esély van, hiszen a két párt nézetei alapvetően nem egyeznek.
Összességében elmondható, hogy Finnországot is utolérte a „jobboldali-konzervatív” hullám, azonban az még bizonytalan, hogyan fog alakulni az ország sorsa, illetve sikerül-e Orponak letörni az államadósságot, javítani a gazdasági helyzetet, új munkahelyeket teremteni, illetve teljesíteni mindazt, amit kampánya alatt megígért.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon