Blog

A fehér sasok szárnyalnak: Lengyelország teljesen felújítja légierejét

Lengyelország nemrég 3 milliárd dollár értékű szerződést írt alá FA-50 könnyű támadórepülőgépek vásárlásáról Dél-Koreával. Ezzel teljesen kivezeti a szovjet platformokat légierejéből, és növeli elrettentő erejét.

Lengyelország nemrég 3 milliárd dollár értékű szerződést írt alá FA-50 könnyű támadórepülőgépek vásárlásáról Dél-Koreával. Ezzel teljesen kivezeti a szovjet platformokat légierejéből, és növeli elrettentő erejét.

A lengyel légierő az ukrajnai háború küszöbére mélységesen felkészületlenül érkezett. 2019-ben a lengyelek döntöttek a ma legfejlettebbnek számító F-35A amerikai vadászrepülő megvásárlásáról, de ennek szállítása csak 2024-ben kezdődik. A lengyel légierőt még mindig korai verziójú F-16 vadászgépek, a volt keletnémet légierőből kapott MiG 29-esek, földi célok ellen pedig Szu-22 vadászbombázók alkották. A földi célok elleni repülőgépek cseréjéről még nem volt egyértelmű döntés. Az ukrajnai háború kitörése után sem volt sokkal jobb a helyzet.

A Nyugat nagy fegyverexportőreinek sincs olyan volumenű termelése, amely kielégíthette volna Lengyelország igényeit több tucat új harci repülőgépre.

Így fordult Lengyelország Dél-Koreához, amellyel már így is aktív fegyverkereskedelmet folytat. Az Ukrajnában nagy hatékonysággal bevetett AHS Krab önjáró tarackok alváza is a koreai K9 Thunder önjáró taracktól ered, amelyet nyugati és lengyel elemekkel kombinálva építenek össze helyi gyártású fegyverrendszerré Lengyelországban. Augusztus végén 180 darab K2 Black Panther harckocsi, és ismeretlen számú, teljesen koreai tervezésű K9 Thunder önjáró tarack megvételéről határozott Lengyelország.

Ebben a fegyverüzletben talált megoldást a lengyel légierő is a saját problémáira és döntött 48 darab FA-50 könnyű támadó repülőgép megvásárlásáról. Ez az eszköz tökéletes arra, hogy megoldja a lengyelek által vágyott feladatokat.

A hatalmas kelet-európai síkságokon a szárazföldi erők harcát fontos, hogy alacsonyan repülő, relatíve olcsón, egyszerűen működtethető repülőeszközök támogassák, lehetőleg minél nagyobb számban.

Az F-35 túl drága és bonyolult ahhoz, hogy szárazföldi ütközetek támogatásaként pusztítsa az ellenséges harckocsikat, előrenyomuló gyalogságot, ellenséges állásokat. A profilja inkább a légiharc és a nagyobb hatótávolságú támadások. A FA-50 nem túlságosan gyors, vagy nagy hatótávolságú, de nagy fegyverterhelést tud hordozni (akár 4,5 tonnát rövid távon). A leírások szerint radarrendszere is felér a még mindig modern vadászgépnek számító F-16-tal.

A FA-50 ráadásul „a polcról” kapható harci gép. Az első pilóták már októberben Dél-Koreába indulnak, hogy megkezdjék az átképzést a FA-50-re, és a következő év folyamán már meg is érkezik az első 12 repülőgép. Ezek a Minsk Mazowiecki-ben, Varsótól keletre fekvő légibázison állomásozó MiG-29 vadászrepülőgépeket fogják kiváltani. A maradék 36 gép már lengyel igények szerint speciálisan felszerelve érkezik 2025 és 2028 között.

A fegyvereladás Koreának is jó hír. A legnyilvánvalóbban, a beözönlő újabb 3 milliárd dolláron kívül a távol-keleti ország hadiipara egyre fenntarthatóbbá válik,

ha több és több exportlehetőséghez jut. A Lengyelországhoz hasonló, kritikus stratégiai helyzetben levő országok vásárlásai extra biztosítékai a koreai fegyverek jó minőségének. Dél-Korea így egyre függetlenebb lehet stratégiailag az egyre élesedő távol-keleti regionális viszonyok között, és természetesen Észak-Koreával szemben is nő ellenálló képessége.

Lengyelország hosszú távra tervez a nagy kibocsátó képességű dél-koreai fegyveriparral: az új fejlesztésű KF-21 vadászrepülőgép programjához is hozzájárul pénzügyileg. Tekintve, hogy a vadászgép kifejlesztése még évekig tarthat, nyilvánvaló, hogy

Lengyelország is igyekszik hosszú távú, jó kapcsolatokat kiépíteni olyan országokkal, amelyek a szuperhatalmaktól relatíve függetlenül szolgáltathatnak modern fegyvereket.

Dél-Korea természetesen nem tömbön kívüli ország, de fegyverexportja mégis kevesebb kötelezettséggel jár az Egyesült Államoknak, mint ha egyenesen Washington fegyverei érkeznének Lengyelországba. Természetesen nem arról van szó, hogy Lengyelország el akarna szakadni a Washington által vezetett szövetségi rendszertől, sőt, inkább erősíti a kapcsolatokat. Inkább egy akaratában önálló, magát a nyugati hatalmi manőverektől és fegyvereladási döntésektől függetlenül is megvédeni képes, komolyan vehető szövetséges képét akarja sugározni. A már 2023-ban érkező FA-50 könnyű harci repülőgépek ebben fognak Lengyelországnak segíteni.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon