Blog

A fiatal generáció új reménysége: hatalmas sikert aratott az AfD Németországban

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben írtunk, Németországban a második világháború óta most nyert először szélsőjobboldali párt tartományi választáson. Az Alternatíva Németországért győzött a kelet-németországi Türingiában és épphogy a második helyre szorult a szomszédos Szászországban. Véletlen…

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben írtunk, Németországban a második világháború óta most nyert először szélsőjobboldali párt tartományi választáson. Az Alternatíva Németországért győzött a kelet-németországi Türingiában és épphogy a második helyre szorult a szomszédos Szászországban. Véletlen egybeesés, hogy erre éppen szeptember elsején került sor, pontosan nyolcvanöt évvel azután, hogy Németország megszállta Lengyelországot, és ezzel kirobbant a második világháború.

Türingiában csekély az esélye annak, hogy az AfD kormányra kerüljön, hiszen a potenciális koalíciós partnerek világossá tették azt, hogy fenntartják az AfD köré épített tűzfalat („Brandmauer”), azaz nem hajlandók a hatalom közelébe engedni őket. Azonban az AfD mandátumszáma eléri az egyharmadot, így megakadályozhatja egyes kétharmados törvények elfogadását, alkotmánybírók és más vezetők megválasztását vagy akár a tartományi parlamentet is feloszlathatja.

Szászországban - győzelme ellenére - a mostani volt a CDU leggyengébb választási eredménye.

Összehasonlítva a 2019-es eredménnyel, így alakult az idei választás a két tartományban.

 

Forrás: Politico 

Olaf Scholz német kancellár aggodalmát fejezte ki a szászországi és türingiai választások eredményei miatt, az eredményeket “keserűnek” és “aggasztónak” nevezte, különösen az AfD erősödése miatt és úgy véli, hogy az AfD károsítja Németországot, gyengíti a gazdaságot, megosztja a társadalmat és rontja az ország hírnevét.
A kancellár sürgette a többi pártot, hogy zárják ki a “jobboldali szélsőségeseket” és tartsák távol őket a hatalomtól. Scholz szerint az eredmények azt mutatják, hogy a német választók elégedetlenségüket fejezték ki a hagyományos politikai pártokkal szemben, és ez komoly kihívást jelent a politikai stabilitásra nézve. 

Az európai parlamenti választások bebizonyították, hogy kontinens-szerte erősödnek a jobboldali pártok, amelyek különösen népszerűek a fiatalok körében. Felmérések szerint

a fiatal generáció szavazatai nagyban hozzájárultak a bevándorlásellenes AfD sikeréhez, hiszen Türingiában a 25 év alattiak 38%-a szavazott az AfD-re és a szászországi fiatalok több, mint 30% választotta a pártot, így jelenleg az Alternatíva Németországért a legnépszerűbb párt a német fiatalkorúak körében. 

Sikereik titka abban lehet, hogy kampányuk során kitűnően szólítják meg a szavazókat, valamint rengeteg olyan kérdéssel foglalkoznak, amelyek sürgetik vagy már közvetlenül érintik a német fiatal generációt, mint a gazdasági bizonytalanság, elveszett bizalom a mainstream pártokkal szemben, súlyosbodó lakhatási problémák vagy a bevándorlás kérdése. Sok fiatal úgy érzi, hogy a jelenlegi fékezetlen migrációs politika és a multikulturális társadalom nem működik megfelelően és veszélyezteti hazájuk biztonságát. Aggodalmukat igazolja a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) éves értékelése, mely szerint

2023-ban történelmi csúcsra ugrott az erőszakos bűncselekmények száma Németországban, mert csupán egy év alatt 14,4%-ot nőtt ez a szám. A jogsértések elkövetőinek 41%-a külföldi, akik a bűntények 75%-át a német állampolgárok ellen követték el.

Emellett az AfD párt rendkívül jól használja a közösségi média lehetőségeit, ahol emberek millióit szólítja meg. A TikTok-on például több mint 470.000 követővel rendelkezik ezzel messze lekörözve a többi pártot.

Az AfD alternatívát kínál a status quo-val szemben, ami vonzó lehet azok számára, akik változást szeretnének és az eddigi eredmények szerint a politikai erőviszonyok egyre inkább jobbra tolódnak Németország keleti régióiban. A következő tartományi választás Brandenburgban lesz szeptember 22-én, ahol az elemzők szintén az AfD további erősödését várják, azonban országot átívelő fordulatot csak a 2025-ös szövetségi választás hozhat el.

Szemlézte: Tóth Zsombor

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon