Blog

A járvány megoldásán dolgoznak a világ vezető hatalmai

Ezzel a 210 millió font összegű támogatással az Egyesült Királyság lett a legnagyobb hozzájáruló az oltóanyag-kutatás nemzetközi összefogásában – írja az Independent.

Ezzel a 210 millió font összegű támogatással az Egyesült Királyság lett a legnagyobb hozzájáruló az oltóanyag-kutatás nemzetközi összefogásában – írja az Independent.

A brit vezetés az összeget a G20-csoport videókonferenciája után jelentette be, ahol jelen voltak a legnagyobb gazdasággal rendelkező országok vezetői, köztük Donald Trump is. 

Az új összeggel együtt az Egyesült Királyság immár 250 millió fontot fordított a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozó szervezet, a CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) támogatására és a koronavírus oltóanyagának kutatására.

Boris Johnson felszólította a vezetőket, hogy kövessék példáját és segítsenek az oltóanyag még idei előállításához szükséges, 2 milliárd font összegű támogatás közös finanszírozásával. 

Az online csúcstalálkozót Szalman szaúdi király elnökölte, de jelen voltak még Németország, Franciaország, Oroszország, Brazília, Japán, Kína és Kanada vezetői is. 

A tagállamok ötezermilliárd dollárt pumpáltak eddig a világgazdaságba, hogy a vírus által legjobban sújtott gazdaságokat támogassák. A csúcstalálkozón szó esett még a multilaterális szervezetekkel való szoros együttműködésről, többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világbank, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) erőfeszítéseinek támogatásáról. 

Az újabb hozzájárulással az Egyesült Királyság által a koronavírus elleni harcra fordított összeg 544 millió fontra emelkedett. 150 millió fontot adott az IMF-nek a sebezhető gazdaságok által elszenvedett károk enyhítésére, 71 millió fontot a WHO-nak az oltóanyagkutatásra és tesztelésre, és 50 millió fontot költött arra a kampányra, amely a fejlődő országokban a kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Szemlézte:  Buzási Ramóna