Blog

A Johnny Depp-per hiteltelenítheti a #Metoo mozgalmat

Az elmúlt hetekben a nemzetközi média hangos volt a két hollywoodi szupersztár perétől – Johnny Depp (Karib tenger kalózai) és Amber Heard (Aquaman) ügyében az elmúlt napokban a bíróság Depp mellett döntött.

Az elmúlt hetekben a nemzetközi média hangos volt a két hollywoodi szupersztár perétől – Johnny Depp (Karib tenger kalózai) és Amber Heard (Aquaman) ügyében az elmúlt napokban a bíróság Depp mellett döntött.

A vitát a két volt házastárs között Heard cikke váltotta ki, amelyben magát családon belüli erőszak áldozatának tüntette fel. Bár nem nevezte meg, hogy ki bántalmazta, a bíróság végül úgy döntött, hogy egyértelműen Depp-re, volt férjére utalt és vádjai alaptalanok voltak.

A cikk miatt Johnny Depp személyét rengeteg támadás érte és több szerepet is elveszített. Így az írás több milliós kárt okozott neki, a karaktergyilkosságról nem is beszélve.

A legnagyobb veszteség akkor érte, amikor a Karib tenger kalózai hatodik részéből kizárták volt felesége cikke és az őt ért rágalmak miatt

– ezzel legalább 22,5 millió dollárt veszített. Igazában bízva és becsületét védve a volt felesége elleni per megindítása mellett döntött - 50 millió dollár értékben. Válaszként Heard 100 millió dollárra beperelte Depp-et, mondván, az ügyvédjei hamis híreket kezdtek el terjeszteni róla.

A hat hetes tárgyalás végével az esküdtszék Depp-nek adott igazat. Heard érzelmes fellépései ugyanis nem állták meg a helyüket több tanú beidézése és a keresztkérdések után. A tárgyalások során Heard a többi között azzal is megvádolta volt férjét, hogy korábbi barátnőjét, a szupermodell Kate Moss-t lelökte a lépcsőn. Mikor Moss-t beidézték tanúskodni az üggyel kapcsolatban, ő azt vallotta, hogy ez az állítás nem igaz, ő csak megbotlott a lépcsőn. A szerencsétlen baleset után Depp – Moss tanúskodása szerint – sokat segített neki, hogy orvoshoz jusson. Moss tanúvallomása döntő szerepet játszott a bíróság Heard-ot elítélő döntésében.

A bíróság döntése szerint Depp-et 15 millió dollár kárpótlás illeti meg feleségétől, míg neki 2 millió dollárt kell fizetnie feleségének, azért, mert ’megalázta’ őt.

Így bár egyértelműen mindketten okozói kapcsolatuk megromlásának, Depp mégis a tárgyalás „győztesének” nevezhető. Ehhez az is hozzájárul, hogy a bíróság azt is kimondta: Heard „valós rosszindulattal cselekedett”, amikor megírta a Washington post-nak a volt férjéről alaptalan rágalmakat tartalmazó cikkét.

A tárgyalás után mind a politikai jobb, mind a politikai bal oldal a #metoo mozgalom halálát hirdette ki.

A baloldal arra az álláspontra jutott, hogy a bántalmazott nők igazságát elnyomják és a törvényszék semmibe veszi a nők szólásszabadságát. Ezzel szemben a jobboldal azért jelentette be a mozgalom végét, mert szerintük az ítélet megmutatja, hogy a férfiakat is ártatlannak kell tekinteni, mindaddig amíg az ellenkezőjét nem bizonyítják. A jobboldal szerint sok szexuális zaklatási vagy bántalmazási ügyben a férfiak úgy veszítették el a hitelességüket és becsületüket, hogy a bántalmazás tényét a hölgy sosem bizonyította, csak vádolt. Ezzel szemben a Depp-perben a bíróság hitvallást tett amellett, hogy mindenkit – nemtől függetlenül – megillet az ártatlanság vélelme, s mivel Heard állításai alaptalanok voltak, a Depp-et ért sérelmeket és anyagi kárt a rágalmazónak kárpótolnia kell.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon