Blog

A jövőben már csomagkihordó robotok végeznék az ajándékosztást?

A technológia fejlődése lassan az élet minden területét eléri, kezdve a legalapvetőbb, mindennapi tevékenységektől egészen a komoly, országos szintű kérdésekig, mint a haderő, vagy a nemzetbiztonság. Visszatérve azonban a mindennapi teendőkre, a vásárlás könnyítését már a 2010-es évek elejétől…

A technológia fejlődése lassan az élet minden területét eléri, kezdve a legalapvetőbb, mindennapi tevékenységektől egészen a komoly, országos szintű kérdésekig, mint a haderő, vagy a nemzetbiztonság. Visszatérve azonban a mindennapi teendőkre, a vásárlás könnyítését már a 2010-es évek elejétől kezdve a mesterséges intelligencia, illetve a robotok alkalmazásával igyekeztek előrelendíteni, amely az utóbbi időben igen komoly áttöréseket ért el. A The Economist a fejlődés útját, illetve a drónok és robotok alkalmazását járja körbe legújabb cikkében.

Az Amazon például már 2013-ban bejelentette a Prime Air forgalomba állítását, amely az eredeti tervek alapján gyakorlatilag a drónokkal történő kiszállítást jelentette volna, azonban a fejlődés és az előrelépések elmaradtával a terv végül meghiúsult, mindezidáig. 2022-ben aztán a cég kifejlesztette MK30 nevű drónját, amely a kezdetekben csak Kalifornia és Texas államban működött. 2024 végére, illetve a további fejlesztések után már Amerika több államában, Olaszországban és Angliában is forgalomba állítanák őket.

A drónok alkalmazása az idő előrehaladtával egyre szélesebb körben terjedt el és az olyan vállalatok, mint a Starship vagy a Zipline éppen ennek kihasználásával igyekeznek megoldani azt a kérdést, ami eddig megoldásra várt a hatékony szállítással kapcsolatban. A kaliforniai székhelyű Zipline például nemcsak az USA-ban, hanem már Japánban és számos afrikai országban is aktív, sőt, már 2016-ban is vért, illetve különböző egészségügyi termékeket szállított Ruandába. Sőt, további tervei között szerepel a kórházi központokkal történő szorosabb együttműködés kiépítése is. Egy nemrég megkötött egyezmény alapján már

drónok fogják szállítani a gyógyszereket is az igénylők címére, de tervben van hasonló drónok alkalmazása az ételszállítás esetén is.

A drónokkal, illetve robotokkal történő kiszállításnak azonban nemcsak a kritikus, vagy éppen sürgősségi helyzetekben, hanem az ünnepek idején is hasznát lehet venni. A Starship például éppen ebben az időszakban indította el több mint tíz angol városban a szállítást, a többi között Manchesterben, Leedsben és Cambridge-ben, ahol az utcák szűkössége miatt komolyabb gondokat is okozott a járművekkel történő manőverezés. Hasonló robotok járják már 2022 óta Los Angeles utcáit is, amelyek az éttermi kiszállításokért felelősek, illetve tervben van még további 2000 ilyen robot alkalmazása több amerikai nagyvárosban.

Maga a vásárlás ilyenkor applikáción keresztül történik, a robotok pedig egy előre programozott útvonal alapján közlekednek, a beépített szenzorok és kamerák pedig a biztonságra ügyelnek. A csomag átvételekor szintén a már korábbiakban használt alkalmazás az, ami „kinyitja” a robotot, így a szállítmány biztonságban ér a vevőhöz.

A „bevásárlórobotok” egyre növekvő elfogadása nagyban segíti azok terjesztését. Helsinkiben például 2024-ben tovább bővítik az e téren alkalmazott robotok számát, Szöulban pedig a Samsung által támogatott startupok újabb modelleket tesztelnek.

Hasonló játszódik le a drónok esetén is – az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration) már engedélyezte azok „látóhatáron kívüli” alkalmazását is. Az új technológiák fejlődésével és alkalmazásával új pespektívák nyíltak meg: a különböző érzékelők segítségével a drónok képesek például elkerülni a repülőket, a Zipline pedig a külön erre a célra kifejlesztett mikrofonjai segítségével hang alapján is fel tudja mérni a közeledő repülő helyzetét, szükség esetén pedig ki is tud térni annak útjából. Angliában szintén hasonló fejlesztések elé néz a drónipar:

2024-re egy mintegy 265 kilométer hosszú „drónsztrádát” helyeznek üzembe, amely Dél-Angliát kötné össze Közép-Angliával. A kommunikációnak ez esetben is kulcsszerepe lenne, hiszen az irányítás központja természetesen a szárazföldön lenne, az esetleges balesetek elkerülése érdekében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy úgy a robotok, mind a drónok esetén szükség van emberi figyelemre és kontrollra. Az persze mindenféleképpen hangsúlyozandó, hogy a technológia helyes alkalmazásával olyan távlatokat is tud az emberiség teljesíteni, amelyek korábban még elképzelhetetlennek tűntek.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon