Blog

A kábítószer felemészti Amerika nagyvárosait

Az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott a valamilyen opioid-túladagolásban elhunytak száma az Egyesült Államokban. Tízből kilenc halálesetért pedig többek között a fentanil nevű szintetikus szer felelt.

Az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott a valamilyen opioid-túladagolásban elhunytak száma az Egyesült Államokban. Tízből kilenc halálesetért pedig többek között a fentanil nevű szintetikus szer felelt.

Amikor a kábítószerhullám elérte Amerikát, elsősorban a vidéki területeken élő fehér lakosság vált leghamarabb függővé, az etnikai kisebbségek kevésbé voltak érintettek e téren. Azonban, ahogyan a szintetikus kábítószerek egyre inkább teret nyernek, az áldozatok száma nemtől és rassztól függetlenül is kiugróan magas: a halálozás legfőbb oka pedig a fentanil nevű, főleg fájdalomcsillapítóként ismert szer, amelyet mexikói kartellek juttatnak be az Egyesült Államokba.

Erős, illetve könnyen csempészhető drog lévén a fentanil már kiszorította a mákból előállítható ópiumot a piacról. Dr. Allison Linn, függőségekre szakosodott pszichiáter szerint a fentanil ilyen mértékű terjedésében az is közrejátszott, hogy a kábítószer nagy mennyiségben jelen van az utcai drogok között.

Forrás: National Institute on Drug Abuse 

2021-ben csaknem 80 000 fő hunyt el fentanil-túladagolásban. A drogprobléma pedig Amerika-szerte számos nagyvárost érint, és a már említett egykori, rasszonkénti drogfogyasztás sem valid, hiszen az áldozatok mintegy 18%-a afrikai amerikai volt. Ami a nem szerinti megosztást illeti, a túladagolásban több férfi hunyt el, mint nő. Kor szerint pedig leginkább a 25 és 44 év közötti korosztály volt a legérintettebb és a legveszélyeztetettebb korcsoport.

A helyzet kritikusságához hozzátesz még az a tény is, hogy a kábítószerfüggők nem csupán egy szintetikus szert fogyasztanak, hanem gyakran azok keverékét, illetve fentanillal kevert ötvözetét.

Hasonlóan veszélyes, szintén újkeletű drog a „tranq”-ként elhíresült xilazin is, amely még a 2000-es évek elején kezdett el elterjedni Puerto Ricóban. Az egyébként erős állatnyugatóként használt készítmény mára már mind az 50 államban jelen van, fentanillal keverve pedig kritikus az emberi egészségre nézve.

Eltekintve attól, hogy főleg az idősebb korosztályt érinti jobban a túladagolás, nem precedens nélküli, hogy középiskolás diákok fogyasztottak kábítószert, legsúlyosabb esetben pedig haltak meg túladagolásban: januárban egy marylandi, februárban pedig egy Virginia megyei iskola hívta fel a figyelmet a helyzet súlyosságára, valamint szervezett konferenciákat a figyelem felhívása érdekében. Később texasi és kaliforniai iskolák is tettek bejelentést a drogfogyasztást illetően.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az Amerikát jelenleg is komolyan érintő kábítószer-krízis szinte kivétel nélkül minden életkort, rasszt, társadalmi státuszt érint. A helyzetet orvosolni, illetve a kábítószer terjesztését megállítani pedig komoly kihívás lesz, lévén, hogy az nemcsak országon belül terjed, hanem még az országhatárokon keresztül, külföldről is szivárog az Államokba.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon