Blog

A kis hableány 2023 - nem várt siker?

Május 26-án mutatták be A kis hableányt, a Disney legújabb élőszereplős remake-jét. A film korábban nagy figyelmet kapott, elsősorban az Ariel-t alakító színésznő fekete bőrszíne miatt, a film azonban meglepően jól teljesít.

Május 26-án mutatták be A kis hableányt, a Disney legújabb élőszereplős remake-jét. A film korábban nagy figyelmet kapott, elsősorban az Ariel-t alakító színésznő fekete bőrszíne miatt, a film azonban meglepően jól teljesít.

2022 szeptemberében tette közzé a Disney A kis hableány élőszereplős változatának előzetesét. Az trailer nagyon vegyes reakciókat váltott ki.

Sokan megbotránkoztak azon, hogy Arielt egy fekete bőrű színésznő fogja alakítani.

A felháborodás akkora méreteket öltött, hogy a videó a megjelenést követő 48 órán belül 1,5 millió diszlájkot kapott. Erre válaszul a YouTube letiltotta a diszlájk gombot és több rassziszta kommentet törölt. 

Az Ariel-t alakító, sokat kritizált Halle Bailey Twitter üzenetben fejezte ki, hogy mennyire boldog és hálás az elmúlt hetekért az őt és a filmet támogatóknak.

Az ellentmondásos kritikák ellenére egy dolog biztos: A kis hableány remake pénzügyi szempontból jól teljesít.

Az Economic Times június 2-án megjelent elemzéséből az derül ki, hogy a bevétele eddig világszerte meghaladta a 209 millió dollárt.

A film már a nyitóhétvégén is jelentős eredményt ért el, a becslések szerint 163,5 millió dolláros bevételt hozott. Bár a 250 millió dolláros bejelentett költségvetést még nem haladta meg, a filmipari szakértők a bíznak a film sikerességében.

Összehasonlításképp a diagramon láthatók a Disney korábbi élőszereplős remake-jeinek bevételei a nyitóhétvége után.

Adatok forrása: Box Office Mojo

Azon túl, hogy felülmúlta a várakozásokat, mit jelent a film sikere a Disney és a filmipar számára? A korábbi kritikák miatt ezt feltehetően sokan a fekete reprezentáció sikeres eszközének fogják látni.

A jövőbeli trendeket nézve pedig, ha a Kis hableány továbbra is sikeres lesz a mozipénztárnál, akkor valószínűleg a Disney animációs klasszikusainak adaptációs trendje folytatódni fog.

Ez jó hír azok számára, akik az élőszereplős Lilo és Stitch-re vagy a Macskarisztokratákra vágytak. Másoknak a Herkules, Hófehérke vagy a Notre Dame-i toronyőr új változataira elpazarolt dollármilliók elszomorító tendenciát mutatnak. Mindenesetre érdekes belegondolni, hogy éppen a nagy port kavaró Kis hableány adhat új löketet a Disney élőszereplős remake-jeinek.

Szemlézte: Kocsis Gabriella

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon