Blog

A klímaradikálisok zsákutcája

2022-ben egyre hangosabbak lettek szerte Európában a klímaaktivisták, akik nem csak törvényeket szegtek, hanem konkrétan vandál tetteket és más erőszakcselekményeket követtek el - írja a European Conservative szerzője, Pieter Cleppe.

2022-ben egyre hangosabbak lettek szerte Európában a "klímaaktivisták", akik nem csak törvényeket szegtek, hanem konkrétan vandál tetteket és más erőszakcselekményeket követtek el - írja a European Conservative szerzője, Pieter Cleppe.

Emlékeztet: a londoni National Galleryben két nő levest öntött egy Van Gogh-festményre, Németországban Monet-képet dobtak meg krumplipürével. Az Extinction Rebellion nevű radikális szervezet akciók hullámaira figyelmeztetett. Az aktivisták szerint ők nem használnak erőszakot, de a vandalizmus is sérelmeket okozó tett - a nagy múzeumok vezetői közleményben védték meg a pótolhatatlan műtárgyakat.

Ráadásul Portugáliában klímafanatikusok kormányzati épületet foglaltak el, menekülésre késztetve a gazdasági minisztert. Németországban Tadzio Müller szélsőbalos aktivista kötelességnek nevezte a gáz- és olajvezetékek felrobbantását,

zöld terrorizmust szorgalmazott, annyit hozzátéve, hogy a gyilkosság azért kontraproduktív szerinte. Európa-szerte vannak hozzá hasonló mozgalmárok, akik a legkülönbözőbb akciókat hirdetik meg, úgymond a klíma védelmében.

Cleppe szerint ezek az aktivisták támogatást kapnak a médiától, a Greenpeace fizeti az akcióikat, és még politikai szinten is kapnak segítséget. Frans Timmermans, a klímapolitikáért felelős uniós biztos kabinetfőnöke a Greenpeace-ből jött, egy másik munkatársa pedig büszkén vallja, hogy tíz alkalommal tartóztatta le már korábban a rendőrség. A European Conservative szerzője felhívja a figyelmet:

ahogy telnek az évek, egyre több radikális klímaálláspont cáfolódik meg - például egy 2007-es nagyszabású kiáltvány 10 évet adott, hogy elkerüljük a katasztrófát.

Az idei, nem klímaválságoktól hangos év pedig felerősítette a fontolva haladók hangját, akik az európai energiaválság, a gazdaság és az ipar megroppanása idején a működő struktúrák fenntartására helyezik a hangsúlyt a klímaradikalizmus helyett. Ráadásul a nagyvilág sem kér már az európai radikálisok nézeteiből - csalódottan veszik is tudomásul egyes uniós tárgyalók, hogy más országok nem állnak elő meggyőző stratégiákkal a zéró kibocsátás elérésére.

"Talán a téli hideg és a beérkező energiaszámlák lehűtik majd a túlfeszült klímaaktivistákat és politikai apródaikat" - zárja cikkét Pieter Cleppe.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon