Blog

A Közel-Kelet vezető hatalma tovább távolodik az Egyesült Államoktól

Szaúd-Arábia a Biden-elnökséggel ellenséges lépéseit most egy Hszi Csin-Pinggel tartott találkozóval tetézte meg - írja a The Diplomat.

Szaúd-Arábia a Biden-elnökséggel ellenséges lépéseit most egy Hszi Csin-Pinggel tartott találkozóval tetézte meg - írja a The Diplomat.

December 9-én találkozott egymással Hszi Csin-Ping, Kína vezetője és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, a legnagyobb közel-keleti olajmonarchia de facto vezetője. Az első magas szintű találkozó volt ez a Kínai-Arab Együttműködési Tanács keretrendszerében. 2018 óta létezik ez a szervezet, amely Kína hatalmas pénzügyi lehetőségeit hivatott összekötni az arab országok geopolitikai előnyeivel, azonban most került sor az első nagy csúcstalálkozóra. Ami Kínát és Szaúd-Arábiát illeti, mindketten fontosak egymás számára.

Szaúd-Arábia 30 milliárd dollár értékű kínai árut importált és 57 milliárd dollárnyi olajat exportált, a távol-keleti ország olajfogyasztásának 18%-át fedezve ezzel.

Kína a királyság számára a legnagyobb kereskedelmi partner. A Reuters szerint ráadásul éppen a december 9-i találkozón kötöttek meg újabb 30 milliárd dollárnyi kínai fegyvervásárlásról szóló szerződést.

A két országot az ideológiai hozzáállásuk is összeköti. Az, hogy mindkét ország autoriter, olyan szempontból jelent rokonságot, hogy megegyeznek abban, hogy nem fogják a másik emberijog-sértéseit felróni, és nem kívánnak valamiféle liberális világrend, vagy a nemzetközi jog fenntartásának érdekében egymás útjába kerülni.

A két ország közeledése nagy kudarca az amerikai diplomáciának, azonban nem meglepő az elmúlt év történéseinek fényében.

A szaúdiak kihasználták a Nyugat ukrajnai lekötöttségét, hogy független és saját maguknak hasznos külpolitikai utakat vágjanak. Az orosz energiaforrásra bevezetett nyugati „olajársapka” december 5-i bevezetése után sem fokozták az olajkitermelést, tovább növelve ezzel az árprést a világgazdaságban. Ennek oka volt részben Biden elnök ellenséges fellépése a Hasogdzsi-ügyben a szaúdiakkal szemben, de a szaúdiak inkább csak kihasználták mindezt arra, hogy a Nyugat patronálása nélkül, szabadon lélegezhessenek.

Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy az Öböl arab államai mindezek után mennyire lesznek nyitottak arra a régi kínai projektre, hogy a távol-keleti ország jüanban fizethessen az általa vásárolt olajért a dollár helyett.

Ezzel erőteljes csapást mérnének a dollár tartalékvaluta-szerepére, komoly következményekkel az amerikai pénzügyi rendszerre és az Egyesült Államok világpolitikai erejére.

A kínaiaknak nagyon fontos lehet ez a kérdés. Ez kitűnik már abból a tényből is, hogy Peking eddigi legfontosabb közel-keleti szövetségesének, Iránnak legkomolyabb ellenségeivel, az öböl-monarchiák képviselőivel találkozott Rijádban. Irán nem is késett behívatni a kínai nagykövetet ezután, hogy átnyújtsa tiltakozását.

Arra is következtethettünk volna a találkozóból, hogy Irán és a szaúdiak között küszöbön áll a megbékélés, hiszen Kína már mindkettejükkel beszélő viszonyban van – de úgy tűnik, inkább Irán magára hagyásáról van szó. Nem szabad arra gondolni, hogy valamiféle Irán-ellenes politika bukkan fel Kínában, inkább csak prioritás változik.

A Biden-kormányzat nem fogja zsebre tenni azt, amit Szaúd-Arábia elvesztése miatt kap a belföldi jobboldaltól, különösen a régi stílusú, konzervatív republikánusoktól.

Érdemes azt figyelni, hogy milyen szerepet játszik a fél éven belül elkezdődő amerikai elnökválasztási kampányban a külpolitikai vetület, és ezen belül a Közel-Kelet.

Ha a Republikánus Párt logikusan gondolkodik, mindenképpen fel fog lépni Biden ellen ezen a téren, kiemelve a szaúdiakkal kapcsolatos hibáit. Ez viszont magával kell, hogy hozza Ukrajna helyzetének az újragondolását. Ha nem áll be komoly változás a frontokon, a 2024 novembere után felálló esetleges új amerikai diplomáciának el kell majd kezdenie az egyensúlyozást a régi szövetségeseinek megregulázása és az ukrajnai válság lehető legjobb kezelése között.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon