Blog

A kritikai fajelmélet veszélyei – Amerikai szakértők diskurzusa a Danube Institute-ban

Chris Rufo és Rod Dreher amerikai újságírók, aktivisták, politikai szakértők folytattak párbeszédet a Danube Institute által rendezett, „An Evening with Chris Rufo” című esemény keretein belül április 11-én.

Chris Rufo és Rod Dreher amerikai újságírók, aktivisták, politikai szakértők folytattak párbeszédet a Danube Institute által rendezett, „An Evening with Chris Rufo” című esemény keretein belül április 11-én.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója mutatta be a vendégeket, hangsúlyozva: egyikük, Chris Rufo, a Manhattan Institute vezető kutatója, korábbi újságíró az első volt az amerikai közéletben, aki a kritikai fajelmélet veszélyeire felhívta a figyelmet. Rod Dreher, Chris Rufo beszélgetőtársa, a Danube Institute Network Projectjének igazgatója hasonló módon már régóta foglalkozik a radikális baloldal előretörésével. Elsősorban az erre a veszélyre adható lehetséges keresztény válaszokat kutatja, több nagysikerű könyv szerzője a témában.

Az este során Chris Rufo elmondta: fiatalkorában baloldali volt, de felnőve, a valósággal szembesülve egyre inkább jobbra tolódott. A dokumentumfilmek világából jött, politikai újságírását éppen ezért leginkább az érzelmek megragadása, az azonnali nézői, olvasói reakció kiváltása jellemzi. Ez erőteljes szakítás az amerikai konzervatív diskurzus korábbi mérsékelt, emiatt kis hatású stílusával. Az amerikai aktivista hangsúlyozta: szerinte nincsenek valóban pártatlan újságírók. Ő maga bevallottan politikai aktivizmust folytat újságírói tevékenységével, azonban

sok más fősodorbeli újságíró is ezt teszi, csak éppen nem vallja be ezt a nagyközönségnek.

Chris Rufo bevallottan politikai célokkal tárja fel a kritikai fajelmélet problematikus elemeit. Szerinte ez az 1980-as évek végén feltámadó politikai irányzat el akar törölni minden amerikai intézményt – beleértve az amerikaiak hagyományos jogait is – egy mindent felülíró faji egyenlőség kedvéért.

Az 1960-as években kialakult a teljes faji egyenlőség politikai téren, azonban gazdaságilag máig sem.

Erre a csalódásra ad agresszív és hamis választ a kritikai fajelmélet. A „queer elmélet” ehhez kapcsolódva azt vallja, hogy a meglevő intézményeket azért is le kell bontani a társadalomban, mert azok heteronormatív, a szexuális kiteljesedést korlátozó rendszereket tartanak fenn. Ezt az ideológiát sok nagy cég magáévá tette és promotálja Amerika-szerte, sőt Közép-Európában is. Rufo elmondta: szerinte a radikális aktivisták nyomásának engednek ezek a cégek, ezenkívül a politikai tevékenység nagy publicitást biztosít bármely vállalkozásnak. A munkájukat tekintve gyakorlatilag felesleges céges bürokraták itt találhatják meg a kitörési pontjukat, ahol eredményeket mutathatnak fel.

Ezzel az ideológiai hullámmal ma Amerikában leginkább Ron DeSantis floridai kormányzó száll szembe,

akinek Rufo egy ideig tanácsadója is volt. Az amerikai politikus Rufo szerint nagyon jól ismeri a bürokratikus folyamatokat, rendszereket és részletekbe menő tudása van arról, hogy az intézményrendszeren belül hogyan lehet megállítani a „woke” előretörést. Szerinte a roppant drága és kiterjedt amerikai kormányzati bürokráciát is erre kell felhasználni.

Hangsúlyozta: a konzervatívoknak nem érdemes többé az állam lebontására törekedni, hanem fel kell azt használni a radikális baloldali fajelméletek megállítására.

Szerinte Magyarországon jó példa erre az egyházi oktatás felélesztése, a közoktatási intézmények egyházi kézbe adásával, valamint a konzervatív elitképzés elindítása. A lehetséges amerikai válaszokra, esetleges szankciókra vonatkozó kérdésre válaszolva az aktivista elmondta: Magyarországot az amerikai külpolitika ideológiai okokból támadja, és ennek a nyomásnak mindenképpen ellen kell, hogy álljon a budapesti kormány.

Írta: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon