Blog

A Nemzeti Front veszített és győzött

Marine Le Pen ugyan veszített a francia regionális választáson, de a választási eredmények jól illusztrálják, hogyan formálja át pártja, a Front National a francia politikai életet. Freddy Gray a The Spectator oldalán a francia regionális választások eredményét értékeli…

Marine Le Pen ugyan veszített a francia regionális választáson, de a választási eredmények jól illusztrálják, hogyan formálja át pártja, a Front National a francia politikai életet. Freddy Gray a The Spectator oldalán a francia regionális választások eredményét értékeli cikkében.

A választások első fordulóját megnyerő Front National a második fordulóban a 13-ból egyetlen régióban sem tudott győzni. Ez élest törést jelent Marine Le Pen elnöki ambícióira nézve is, néhány régió feletti kontroll megszerzése megadta volna azt a legitimitást pártjának, amire igencsak szüksége lenne. A franciák azonban még mindig inkább hajlanak a párttal való ellenkezésre, mint annak támogatására.

Gray szerint a többi pártnak azonban óvatosnak kell lennie az örömmámor közepette, nem szabad elfelejteni, milyen eredményeket ért el a Front National: a Szocialista Pártnak több jelöltjét is vissza kellett léptetnie és arra kellett kérnie választóit, hogy Nicolas Sarkozy pártjára adják le voksukat. Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy míg 2010-ben a FN a szavazatoknak csupán 9%-t tudta megszerezni, most 28%-os támogatottságot szerzett. Ennek fényében Gray szerint nem szabad leírni a pártot, ahogy azt most sokan most sokan megteszik, inkább Manuel Valls francia miniszterelnök megfontolt szavaival ért egyet: „A mai eredmények nem hoznak megkönnyebbülést, nem hordoznak győzelmi üzenetet. A szélsőjobboldali veszély még mindig nem hárult el”.

A szerző szerint most a 2017-es elnökválasztás próbájának voltunk tanúi. Le Pen ott is sikeresen veheti majd az első kört, a második forduló azonban már okozhat számára kellemetlenségeket. Vagy az általa megvetett François Hollande – ha valamilyen csoda folytán sikerül felfuttatnia egy éven belül a francia gazdaságot , vagy Nicolas Sarkozy – ha sikerül elkerülnie a személyes botrányokat fogja legyőzni. Ebben a forgatókönyvben megismétlődne, ami Le Pen édesapjával történt 2002-ben, habár a Front National azóta jelentősen kiszélesítette választói bázisát.

Freddy Gray cikke zárásaként megjegyzi, hogy igencsak meglepő lenne, ha Hollande-ot újraválasztanák, azonban a francia politikai rendszer sajátosságai miatt ez sem elképzelhetetlen.

Rózsa Kitti