Blog

A normálisok lázadása

A republikánusoknak a normalitás védelmezőiként kellene fellépniük a jövő évi félidős választásokon - írja Rod Dreher az American Conservative hasábjain.

A republikánusoknak a normalitás védelmezőiként kellene fellépniük a jövő évi félidős választásokon - írja Rod Dreher az American Conservative hasábjain.

"Nem is emlékszem, mikor voltam utoljára optimista a politika kapcsán!" - kezdi írását Rod Dreher. A virginiai kormányzóválasztás eredményét látva úgy véli, hogy a normális embereknek kezd elegük lenni a progresszívek támadásaiból, és bosszút állnak mindezekért. Ugyan a republikánus jelölt épp, hogy csak meg tudta verni a demokratát Virginiában, de mégis különleges pillanat ez, mert

egyre jobban látszódik, hogy az elit radikalizmusa elidegeníti a normális amerikaiakat. Sok választó nem tudja elfogadni, hogy a gyerekeiket a progresszív fajgyűlölet és genderőrület propagandájával tömik.

Dreher megemlíti, hogy J.D. Vance amerikai konzervatív véleményvezér, aki most ohiói szenátorjelöltként indul, arról beszélt egy szónoklatában, hogy az egyetemeket tekinti ellenségnek. Dreher korábban nem értett volna egyet ezzel, de látva, hogy néhány év alatt a korábban szélsőséges tudományos elméletek hogyan nyertek teret, megváltoztatta véleményét.

A szerző nemrég beszélt egy régi barátjával, aki professzor az egyik vezető amerikai egyetemen. Régen jól érezte magát ott, de most a menekülésén gondolkodik: úgy látja, hogy

radikális aktivisták foglalták el az egyetemet, akik szovjet mintára szorítanának ki mindenkit, aki nem ért egyet a keményvonalas nézeteikkel.

És hasonló a helyzet az amerikai hadsereggel is, ahol egyre több területen jelennek meg a progresszív ideológia politikai komisszárjai, számon kérve a katonákat nézeteikről, így gyengítve a haderő morálját.

Rod Dreher szerint az amerikai egyetemek radikalizálódása egy olyan helyzetet teremtett, aminek a leküzdése egy nemzedéknyi munkát fog igényelni. Amerika szupergazdagjainak kellene új egyetemeket alapítania, ahová az ellehetetlenített professzorok menekülhetnének, hogy valódi oktatást és kutatást tudjanak végezni. "Ha nem találjuk ki, hogyan építsünk alternatív intézményeket az elmék életben tartására e sötéten ideologikus korban, a nemzetünk hanyatlása garantált lesz" - írja Dreher.

Szemlézte: RG