Blog

A spanyolok már nem kérnek Pedro Sánchezből

Május 28-án Spanyolországban helyhatósági választásokat tartottak, a választópolgárok pedig határozott véleményt fogalmaztak meg: az ország kékre színeződött, ami világosan jelzi, hogy a spanyolokat is elérte az Európán végigsöprő jobboldali fordulat.

Május 28-án Spanyolországban helyhatósági választásokat tartottak, a választópolgárok pedig határozott véleményt fogalmaztak meg: az ország kékre színeződött, ami világosan jelzi, hogy a spanyolokat is elérte az Európán végigsöprő jobboldali fordulat.

A május végén megtartott helyhatósági választásokon fényes győzelmet arattak a jobboldali pártok, a többi között a Spanyol Néppártnak (Partido Popular – PP), illetve a konzervatív VOX-nak is sikerült megtöbbszörözni képviselőik számát. A baloldali pártok ugyanezt nem mondhatják el, hiszen még az egykori, szilárdan elkötelezett szocialista városok, mint Sevilla és Valencia is megüzenték: nem kérnek többet a baloldali vezetésből. Szakértők szerint egy ilyen mértékű vereség akár még azt is eredményezheti, hogy Sánchez már nem lesz jelölt a következő választásokon.

Sánchezon, illetve a PSOE-n kívül szövetségese, Yolanda Díaz, Spanyolország második miniszterelnök helyettese a Podemosszal is nagy vereséget szenvedett, ez pedig világosan jelzi a spanyol baloldali pártokban való csalódást, illetve a bizalom hiányát a jövőre nézve.

Egyébként a Podemos hosszú időn keresztül próbálta kiszorítani a VOX-ot a spanyol parlamentből, tervük viszont meghiúsult,

hiszen a Santiago Abascal vezette párt a 2019-es eredményekhez képest óriási sikerrel zárta a választásokat, megháromszorozva jelenlétét a spanyol döntéshozatalban.

Abascal az eredmények kihirdetése után világos üzenetet küldött Alberto Núñez Feijóo-nak, a Néppárt elnökének, bízva a jövőbeli együttműködésben – hiszen az olyan nagyobb városokban, mint Sevilla, Málaga, Valencia, vagy Zaragoza elképzelhető, hogy VOX-PP koalíció fogja irányítani a döntéshozatalt.

Katalóniában is erősödött a VOX: a Girona járási Salt tartományban korábban csupán három képviselővel rendelkező párt mára már 124 képviselővel bír az összes katalán megyei fővárosban. Ignacio Garriga, a VOX általános titkára, valamint a katalán parlament képviselője hangsúlyozta:

az egykori 500 képviselőhöz képest a VOX ma már csaknem 1700 képviselővel rendelkezik országszerte.

Az eredmények után Sánchez előrehozta az országgyűlési választásokat július 23-ra, elsősorban a már említett jobboldali koalíció kormányra jutásának meggátlása érdekében. Hangsúlyozta: a döntést a választások miatt hozta meg.

A PSOE-nak egyedüli opcióként csupán a Podemosszal és más baloldali pártokkal köthető szövetség maradt, hogy felvegye a harcot a konzervatív erőkkel. Azonban az előrehozott választások nem bizonyultak jó ötletnek, hiszen még szocialista részről is sok kritika érte Sánchez döntését.

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy jövőre lesznek az Európai Parlamenti választások is, az Európai Néppárt (melynek egyébként a Spanyol Néppárt is tagja) pedig a Giorgia Meloni vezette ECR-rel való szövetségre lépést fontolgatja, ami pedig jócskán átrendezné a jelenlegi erősen baloldali erőviszonyokat Brüsszelben.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon