Blog

A tech szektor ellen lobbiznak Joe Bidennél

Petícióban kérik Joe Bident, hogy adminisztrációjába ne válasszon senkit a technológiai szektorból  – olvashatjuk Stephen Silver cikkében a National Interest oldalán.

A Trump-kormányzat az elmúlt négy év során számtalanszor konfrontálódott a Szilícium-völgyi nagy technológiai vállalatokkal, így felmerül a kérdés, hogy a megválasztott Biden-Harris kormány vajon miképpen fog viszonyulni hozzájuk. Trumppal ellentétben Biden nem keveredett konfliktusba egyetlen technológiai cég vezérigazgatójával sem, és nem is áll ellenségesen hozzájuk. Azonban ez hosszú távon nem feltétlenül célravezető

Kezdetben Joe Biden vegyes jelzéseket küldött: átmeneti csapatába a Szilícium-völgy óriásaival kapcsolatban álló tisztviselőket nevezett meg, köztük a Facebook korábbi főtanácsnokát és az Apple kormányügyekért felelős volt alelnökét. Ezzel szemben Biden sajtótitkára, Bill Russo Facebook-kritikus posztot osztott meg, valamint bár korábban szó volt róla, hogy a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt komoly szerepet fog betölteni, úgy tűnik, ez mégsem fog megvalósulni. Az eddig kiválasztott kabinettagok közül senkinek sincs összeköttetése a tech-iparral. Most egy harminchárom szervezetből álló csoport, köztük a Public Citizen, az American Family Voices, az Electronic Privacy Information Center (EPIC), a Fight For the Future és a Parent Coalition for Student Privacy petíciójában arra kéri az újonnan megválasztott elnököt, hogy tartsa is ezt fenn ezt az állapotot. Felszólították Bident, hogy „adminisztrációjából zárja ki a nagy technológiai vállalatok vezetőit, lobbistáit, ügyvédeit és tanácsadóit”.

Levelüket úgy folytatják, hogy „az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft egykor megígérte, hogy az innovációért és a lehetőségek bővítéséért fog munkálkodni, és bár a mai napig számos figyelemre méltó terméket bocsátanak piacra, azonban egyre komolyabb mértékben veszélyeztetik az amerikai gazdaságot, a demokráciát, az innovációt és az emberek magánéletét”. A beadvány példaként hozza az Amazont, akik a covid-19 okozta súlyos egészségügyi válság során is képesek kihasználni a pandémiával küzdő amerikaiakat, megemelni az alapvető árucikkek árát és megháromszorozni a nyereségüket.

Amint beiktatják az új elnököt, megannyi technológiai területre vonatkozó politikai döntést kell hoznia, többek között az Obama-kormányzat hálózatsemlegességi szabályainak visszaállításáról, valamint a kommunikációról szóló törvény 230. fejezetének módosításáról, amelyre a republikánusok úgy hivatkoznak, mint a „konzervatív hangok cenzúrájához való hozzájárulás”. Joe Bidennek továbbá ki kell választani a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) vezetőjét is, aki az említett kérdések megválaszolásáért is felelőséggel tartozik. Az FCC nemrég bejelentette, hogy felülvizsgálják a szintén Obama alatt beadott javaslatot, ami szerint engedélyezhetik a szélessávú mobiltelefon hívásokat a repülőgépeken.

A petíciót aláíró szervezetek felajánlották, hogy szívesen találkoznának a leendő amerikai elnökkel, és hangsúlyozták, hogy „alig várják az együttműködés elkezdését és a nagy technológiai vállalatok okozta károk elhárítását”.

Szemlézte: Spiesz Bianka

Forrás