Blog

A TikTok segítségével követheti az amerikai polgárok lépéseit Kína

A helyadatokat használó alkalmazások okozta szórványos adatbiztonsági aggályok régóta ismertek. Most azonban az egyik legismertebb közösségi app, a TikTok tulajdonosai vették célba az Egyesült Államokat.

A helyadatokat használó alkalmazások okozta szórványos adatbiztonsági aggályok régóta ismertek. Most azonban az egyik legismertebb közösségi app, a TikTok tulajdonosai vették célba az Egyesült Államokat.

A TikTok és az amerikai állam konfliktusa régóta húzódik. Korábban Washington csak ímmel-ámmal lépett a Meta és az Alpahbet – régi nevükön Facebook és Google – adatkezelési botrányaiban, leginkább csak akkor, ha belpolitikai érdeke kívánta. A TikTok videómegosztó azonban más eset, hiszen kínai tulajdonú. Így

a világ minden táján szerzett információk Amerika legfőbb stratégiai ellenfelének az adattárait gazdagíthatják, vagy legalábbis azokkal lehetnek egy országban.

A videómegosztót erőteljes nyomás érte már korábban is az amerikai kormány részéről. Donald Trump 2020 nyarán követelte, hogy a ByteDance, a TikTok anyacége adja el a vállalatot amerikai tulajdonosnak, vagy törlik az USA területén letölthető applikációk közül. A fenyegetést végül nem váltotta valóra, de az új adminisztráció folytatta a nyomásgyakorlás politikáját. Az adatkezelés módjával és helyével kapcsolatos – ahogy ezt mondani szokás - „aggályok” miatt

a Biden-adminisztráció többször is felvetette az app amerikai letiltásának lehetőségét.

2022 februárjára az amerikai kormány befejezte az üggyel kapcsolatos széleskörű adatvédelmi vizsgálatát. A bizottság elsősorban a gyanús appok, így a TikTok belső rendszerének jobb megfigyelésére és folyamatos monitorozására hívott fel. A vállalat ezután elkezdte megszervezni, hogy az amerikai felhasználók adatai amerikai adatközpontokba kerüljenek.

A feszültség azonban nem enyhült és most újabb fordulatot vettek az események: a Forbes magazin adott hírt arról, hogy a kínai cég belső szervei bizonyítottan követtek amerikai állampolgárokat az app által szerzett helyadatok segítségével. A lap nem adta meg, hogy milyen személyekről van szó, forrásai védelme érdekében.

A TikTok állítása szerint a helyadatokat csak belső nyomozások, vizsgálatok alkalmával használják,

kifejezetten valamelyik alkalmazott ellen – azonban a kérdéses személyek semmilyen hivatalos kapcsolatban nem álltak a vállalattal korábban. A cég azzal is védekezett, hogy a felhasználók adatait csak a célzott hirdetéseikhez használják, de valószínűleg ez sem állja meg a helyét. Egyszerű követésről volt szó, az adott személyek helyzetének meghatározásáról valamilyen további céllal.

A vállalat általánosságban elítélte a cikket, és közölte, hogy sosem vett célba amerikai politikusokat, újságírókat vagy bármilyen tisztviselőt. És természetesen nem gyűjtenek pontos GPS-adatokat a felhasználókról, így szerintük nem lehet igazán követni valakit. De mint John Paczkowski, a Forbes technológiai rovatvezetője megjegyezte: ez nem cáfol semmilyen állítást, amelyet a lap feltárt.

Mindezzel együtt a TikTok követhetett amerikai állampolgárokat, legfeljebb általánosabb helyadatok segítségével.

Egy demokrata szenátor, Mark Warner, a Hírszerzési Bizottság elnöke tweetje szerint a TikTok „Amerikába költözése” lelepleződött: igazából nincs szó a Kína felé történő adatszivárgás megszüntetéséről. Ezzel a vállalat ismét bajba került, ráadásul egy elég feszített geopolitikai pillanatban.

A nagy techcégek adatkezelési gyakorlata amúgy is elég aggasztó – ezúttal még a szuperhatalmi versengés is beleszólhat abba, hogy mit figyel meg a telefonunk, ha megnyitunk egy applikációt. Ahogy élesedik a verseny és a konfliktus az USA és Kína között, minden veszélyesebb lehet – még a TikTok is.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon