Blog

A világtörténelemben először lett nemzeti valuta a Bitcoin

Az elmúlt héten látott napvilágot a hír, miszerint El Salvador a digitális pénzt az USA dollárral egyenértékűvé teszi az állami és magánkereskedelemben.

Az elmúlt héten látott napvilágot a hír, miszerint El Salvador a digitális pénzt az USA dollárral egyenértékűvé teszi az állami és magánkereskedelemben.

A Wall Street Journal hasábjain Max Raskin arról számol be, hogy a központi bankok világszerte arra törekedtek az elmúlt időszakban, hogy a kriptovalutákat úgy használják fel vagy próbálják szabályozni, hogy az a saját érdeküket a legoptimálisabban szolgálja. El Salvador azonban nemhogy lépéseket tett a digitális pénzek világában, hanem ugrott egy hatalmasat, és elfogadott egy olyan jogszabályt, amely értelmében a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé válik mind az állami, mind a magánkereskedelemben.

El Salvador törvényhozói tehát lényegében megszavazták, hogy az ország monetáris politikáját egy olyan decentralizált számítógép-hálózatra szervezik ki, amelyet egy más által rögzített szabályrendszer irányít.

A létező központi bankok által kibocsátott és ellenőrzött pénz túlnyomó többsége már így is digitális formában van, a globális pénzkészletnek csupán kis része létezik papírpénz és érme formájában.

Fontos tisztázni, hogy a digitális pénzek világában nemcsak a fizetés, hanem az ellenőrzés is kulcsfontosságú. Az USA-ban régóta kering egy terv, melynek lényege az lenne, hogy a Fed közvetlenül ellenőrizné a pénzkészletet anélkül, hogy közvetítő bankok lennének a fogyasztók és köztük. Elég nagy aggodalom övezi, hogy a Fednek ekkora hatalmat adjanak, hiszen így önkényesen szabályozhatná a pénzkészletet és az is előfordulhatna, hogy az ország bizonyos részeire alacsonyabb kamatlábakat szab ki, hogy szelektíven ösztönözze a gazdasági növekedést, lehetőséget teremtve akár a pártok közötti konfliktusok kialakulásának is. El Salvador, amelynek nincs saját pénzneme, ezt a kockázatot szeretné elkerülni azzal, hogy az amerikai dollár mellett törvényes fizetőeszközzé emeli a bitcoint.

A törvény előírja, hogy minden olyan gazdasági szereplőnek, amely technológiailag képes a bitcoin elfogadására, ezt meg kell tennie az áruk és szolgáltatások kifizetése során. Lehetővé teszi továbbá a bitcoin adófizetésre való felhasználását is.

A bitcoin nagy áringadozásainak kezelése érdekében a jogszabály szabadon lebegő árfolyamot határoz meg. A salvadoriak szabadon megtarthatják megtakarításukat bármelyik pénznemben; a jogszabályok egyszerűen összehasonlítják a bitcoint az amerikai dollárral, és nem hozzák hátrányos helyzetbe sem a dollárt, sem a magasabb tranzakciós költségekkel járó kriptovalutát.

A cikk írója, Max Raskin szerint ennek a kétpályás rendszernek különös előnyei lehetnek. A Nemzeti Gazdasági Kutatási Iroda közleményében David Yermack, Fahad Saleh és Raskin gazdasági modellt használtak annak bemutatására, hogy az állam által nem ellenőrzött digitális magánvaluták megléte fontos következményekkel jár a feltörekvő piac országai számára. Fegyelmezik a kormányt és ösztönzik a helyi beruházásokat.

Egyébként nem ez az első merész lépése El Salvadornak. 2001-ben az ország hivatalosan dollárosította gazdaságát. A saját fizetőeszközüket, a colónt kivonták a forgalomból, és az összes árat, beleértve az adókat és a béreket is, amerikai dollárban határozták meg. Ez a döntés egyéb hatások mellett korlátozta az El Salvadori Central Reserve Bank mozgásterét a monetáris politika irányításában, lényegében ez a funkció átkerült a Fed-hez. A központi bankok azonban a digitális valuta előnyeit akarják, persze a rendszer ellenőrzése közben úgy, hogy nem engedik ki a kezükből monetáris eszközeiket.

Ez a jegybanki digitális valuta fogalmát eredendően ellentmondásossá teszi. A Bitcoin ugyanis éppen azért jött létre, hogy alternatívát nyújtson az állam által kezelt devizának.

Egy bitcoin ára amerikai dollárban megnégyszereződött a tavalyi év folyamán. Ez a rohamos emelkedés széleskörű média- és befektetői érdeklődést váltott ki általában a kriptovaluták, és kifejezetten a bitcoin iránt. Sőt, számos olyan fizetési platform, mint a BitPay, a Square és a PayPal, már elfogadja a bitcoinban és más kriptovalutákban történő fizetést is. Emellett egyre könnyebb kereskedni a kriptovalutákkal az erre létrehozott platformokon.

Cikksorozatunk következő részében megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a kriptovalutáknak.

Szemlézte: Spiesz Bianka