Blog

Albán bűnözők árasztják el Angliát illegális bevándorlókkal

2022-ben megugrott a La Manche-csatornán átkelni próbáló illegális bevándorlók száma. A bevándorlási hullám legfőbb oka: a saját jövedelmüket növelni próbáló albán embercsempészek - írja a Royal United Services Institute.

2022-ben megugrott a La Manche-csatornán átkelni próbáló illegális bevándorlók száma. A bevándorlási hullám legfőbb oka: a saját jövedelmüket növelni próbáló albán embercsempészek - írja a Royal United Services Institute.

Miközben zajlik az orosz-ukrán háború, Európának szembesülnie kellett azzal is, hogy a migrációs útvonalak megelevenedtek. Hazánkban is tapasztalhattuk, hogy egyre hevesebb az embercsempészek tevékenysége. A kontinens másik oldalán, Angliában szintén azzal szembesül a határrendészet, hogy egyre több és több illegális határátlépő próbál a szigetországba belépni déli irányból, a La Manche-csatornán keresztül.

Az új mozgásnak megvannak az eddig is ismert, konstans elemei. Túlnépesedés, gazdasági nehézségek és természetesen háborús konfliktusok a Közel-Keleten és Afrika-szerte. Azonban úgy tűnik, hogy az illegális migrációnak megvannak már a saját maga önjáró keretei is. Azok az embercsempészek, akik az illegális bevándorlókat szállítják, maguk is érdekeltek abban, hogy ezek az útvonalak továbbra is fennmaradjanak. Ezért egyre inkább igyekeznek aktívan „toborozni” a bevándorlókat, hogy „utasszámuk” ne csökkenjen.

Ezek a toborzó embercsempészek az Anglia-Franciaország között fekvő tengerszakaszon elsősorban albánok.

Ezen csoportok az elmúlt években, sőt évtizedekben leginkább drogkereskedelemmel foglalkoztak, azonban éppen nemrégen kezdtek elmozdulni az emberkereskedelem irányába.

Ez hagyományosan szexuális munkára kényszerített személyek kereskedelmét jelenti. Az erre a célra kiépített útvonalak azonban a világ más részein is összefonódnak az illegális bevándorlással. Hogy milyen céllal szállítanak embereket, az majdnem mindegy – a végén majd elosztják, hogy kit engednek egyszerű átutazóként szabadjára, vagy kit visznek tovább „felhasználási” helyükre. A migránsok szerencsétlenségére ez még útközben is változhat. Az albánok hatékonyságát és kiterjedt hálózatait mutatja, hogy még filippínó szexmunkásokat is találtak albán bűnszervezetek fogságában.

Európa legújabb keletű gazdasági problémái is erősítik ezeket a hálózatokat. A gazdasági nehézségek először az alacsonyan képzett rétegeket sújtják, különösen a gyakran feketegazdaságban alkalmazott bevándorlókat. Angliában például egyre gyakoribb, hogy az említett albán szervezetek képesek egyébként legális munkahelyeken dolgozó honfitársaikat is bevonni az útvonalak működtetésébe, ugyanis jóval több pénzt kínálnak nekik.

Kiterjedt, a kontinens egyik végéből a másikba érő hálózataikat aztán erős toborzással tartják fenn.

Egyre gyakoribb, hogy korábban nem jellemző albán nemzetiségű bevándorlókat talál a brit határőrség. Ez természetesen azért van, mert az albán bűnszervezetek a legkönnyebben honfitársaikat csábítják el a jobb élet reklámjával.

Az Egyesült Királyság a probléma miatt már azt fontolgatja, hogy Albániát a biztonságos országok közé sorolja, ahonnan nem lehet menekültstátuszt benyújtani. A RUSI elemzése szerint az országnak olyan típusú letelepítési programokat kellene kidolgoznia, mint amilyet 2021 augusztusától az afgánoknak, vagy 2022 februárjától az ukránoknak nyújtott. Ennek annyi értelme valóban lehet, hogy a bandák embercsempész-útvonalai így elhalhatnak és ezeket nem egyszerű egyik pillanatról a másikra újraindítani. Ha azonban az Egyesült Királyság valóban ennyire meggyorsítaná a menekültstátusz elnyerhetőségét, akkor ijesztő belső szociális terhet vállalna magára, hatalmas felelősséggel a minél hamarabbi asszimilációra. Egyébként most is elérhető letelepedési engedély relatíve rövid idő alatt, mint arra Richar Tice újságíró is rámutat.

Európa és így Anglia is, egyelőre nem kész erre az áldozatra. Amíg egy megfelelőbb pillanat nem jön el nagy tömegek befogadására és asszimilálására, minden ország kénytelen fizikailag védekezni, vagy a származási helyen megoldani a migráció gyökereit.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon