Blog

Állampolgársági botrányok Ausztráliában

Az ausztrál parlament vezető koalíciója visszaállította egyfős többségét, miután a kettős állampolgárságával „lebukó” John Alexander képviselőt újraválasztották Sydney-ben.

Az ausztrál parlament vezető koalíciója visszaállította egyfős többségét, miután a kettős állampolgárságával „lebukó” John Alexander képviselőt újraválasztották Sydney-ben.

Az egykori profi teniszjátékosból politikussá avanzsált Alexandert újraválasztották a kettős állampolgársági botrány után. A krízis során kilenc parlamenti képviselő veszítette el székét a törvényhozásban, miután a bíróság kijelentette, hogy alkotmányellenes kettős állampolgárok számára a képviselői hivatal viselése.

Alexander a botrány kipattanása után visszavonatta brit állampolgárságát, így indulhatott el az újraválasztáson – és csakúgy, mint a két héttel ezelőtt újraválasztott Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes, neki is sikerült nyernie.

A szavazás ismételt bizalmat előlegezett meg a Malcolm Turnbull vezette nemzeti-liberális koalíciónak. A választás előtti pollok adatai még arra mutattak, hogy Alexander elveszíti a választást, ami a kormányra a függetlenekkel való egyezkedés terhét rótta volna. A Munkáspárt Kína-ellenes hangulatkeltéssel vádolta Turnbullékat, és abban bíztak, hogy sok kínai származású szavazó fog megjelenni a választás napján, hogy kinyilvánítsa véleményét – azonban ez elmaradt.

Turnbull kormánya ugyanakkor tervezi, hogy a jövőben kötelezővé teszik a parlamenti képviselők számára állampolgárságuk felfedését, hogy az ehhez hasonló kríziseket el tudják kerülni. A tervezet szerint a politikusok számára kötelező lesz kiadni egy formális nyilatkozatot az állampolgársági státuszukról, a születési helyükről és idejéről, valamint a szüleik születési helyéről is. Amennyiben egy politikusnak volt kettős állampolgársága korábban, nyilatkozniuk kell arról is, hogy mikor vonták azt vissza.

Szemlézte: Szegőfi Ákos