Blog

Állampolgársági botránysorozat Ausztráliában

Politikai botránysorozat rázta meg az elmúlt időszakban Ausztráliát.

Politikai botránysorozat rázta meg az elmúlt időszakban Ausztráliát.

Egy újabb képviselőről derült ki, hogy – egy családi tragédia okán – nem tudja igazolni állampolgárságát, pedig az ausztrál alkotmány egy nemrég leporolt passzusa tiltja a kettős állampolgársággal rendelkező személyek politikai választhatóságát. Három szenátor mellett a miniszterelnök-helyettesnek is le kellett mondania a tavalyi év során. 

Az 1901-ben elfogadott alkotmány 44. (i) cikkelye egyértelműen fogalmaz: bárki, aki Ausztrálián kívül „más államnak polgára vagy alattvalója, más államnak hűséggel vagy engedelmességgel tartozik, vagy más államhoz tartozó polgárok vagy alattvalók jogaival vagy kiváltságaival bír, nem választható sem az alsó-, sem a felsőház tagjává”. Emiatt kénytelen volt megosztani történetét a parlamenttel, miszerint édesanyja gyermekkorában elhagyta családját, és mivel azóta sem hallott felőle, nem tudja igazolni édesanyja állampolgárságát.

Nem ő lenne az első áldozata a nemrég kirobbant botránysorozatnak. Elsőként egy magánszemély figyelmeztette Scott Ludlamet, a Zöldek frakcióvezető-helyettesét, hogy 9 éve végzett képviselői megbízatása szemben áll az ausztrál törvényekkel. Ezt követően több képviselő is ellenőrizte státuszát és állt nyilvánosság elé: például Larissa Waters szintén zöldpárti képviselő, aki különben azzal írt történelmet, hogy elsőként szoptatta gyermekét az ausztrál parlamentben.

Egy későbbi eset még nagyobb port kavart: egy brit blogger fedezte fel, hogy Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes sem tartotta számon édesapja új-zélandi származását. Így neki is le kellett mondania, a megismételt választás azonban nemcsak a pozíciója miatt volt kellemetlen, hanem azért is, mert így a (neve ellenére) jobboldali konzervatív Ausztrál Liberális Párt egyetlen képviselőnyi többségét is elvesztette a 150 fős parlamentben.

Ezután kapott vérszemet az ausztrál sajtó, és elkezdtek utánajárni a külföldön született képviselők helyzetének. Így került célkeresztbe többek között Josh Frydenberg, energetikai és környezetvédelmi miniszter, aki édesanyja révén Budapesten született.

Ennek nyomán számos kérdés merül fel, például hogy visszamenőleg elvehető-e a bukott képviselők javadalma, vagy egyáltalán szolgálja-e eléggé az állam életét ez a rendelkezés, beleillik-e a modern Ausztráliáról alkotott képbe a kettős állampolgárság tiltása?

Bár a törvény eddig számos, látszólag ártatlan áldozatot érintett, az ausztrál alkotmánymódosítás nehézkes folyamata miatt valószínűtlen, hogy egyhamar megváltoztatják vagy hatályon kívül helyezik a rendelkezést – még ha a szakértők szerint számos értelmezési kérdés merül fel a törvény, különösen a születés alapján szerzett állampolgárság kapcsán.

Szemlézte: Ottlik Domonkos