2021.10.18.

Blog

Állig fel kellene fegyverezni Tajvant?

Az amerikai National Review szerzője szerint fel kell készíteni Tajvant a kínai agresszióra.

Az amerikai National Review szerzője szerint fel kell készíteni Tajvant a kínai agresszióra.

Rich Lowry, a konzervatív National Review szerzője arról ír véleménycikkében: állig fel kellene fegyverezni Tajvant. Úgy látja: Kína továbbra is fenyegetést jelent az egykor belőle kivált szigetre. Emlékeztet: Kína egyre több alkalommal, októberben is már több mint százszor sértette meg Tajvan légvédelmi zónáját, és a feszültség fokozódásával ez a szám egyre csak növekszik.

A szerző szerint Kína ezekkel az akciókkal demonstrálja, hogy ellenzi Tajvan szorosabb együttműködését az Egyesült Államokkal.

Peking emellett ki is fárasztja Tajvant a folyamatos készültség fenntartása miatt. Lowry úgy látja: Tajvan most is az egyik legveszélyesebb konfliktuszóna a bolygón. Régóta látható, hogy Kína a Tajvan elleni esetleges támadásra készül, a rakétarendszerektől a hadihajó-építésig - persze a közel kétszáz kilométeres tengerszoroson való átkelés és partraszállás igen nagyszabúsú hadművelet lenne.

Ha Kína különösebb katonai, gazdasági és diplomáciai költségek nélkül el tudná nyelni Tajvant, akkor ezzel túllépne a korábbi megalázottságán, és igazi mérföldkőhöz érne a regionális hegemónia megteremtésében, és emellett összeomlasztaná az Egyesült Államok hitelességét és globális pozícióját. Ha viszont Kína elbukna Tajvan ügyében, az Hszi Csinping uralmát roppantaná meg. A szerző szerint tehát

nagyon oda kell figyelni Tajvan ügyére: a világ jövőbeli iránya a tét.

Lowry szerint a fenyegetést már Trump is észrevette, és Biden kormányzata is erre fókuszál, például az ausztrálokkal kötött nukleáris tengeralattjáró-üzlettel. A szerző úgy látja: Tajvannal is így kellene együttműködni, tovább erősíteni katonailag úgy, hogy a lehető legnehezebb legyen Kína számára a támadás. Élelmiszert, energiát és fegyverzetet kell elraktározni egy esetleges blokád ellen. Erősíteni kell az infrastruktúrát, a kiberhadműveletek ellen is. Kína addig is mindenkit folyamatosan emlékeztetni fog a szándékaira.

Szemlézte: RG