Blog

Amerika nélkül is működik a szabadkereskedelem

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Mexikó és az Európai Unió, ezzel pedig megmutatták, hogy a világ képes akár az Egyesült Államok nélkül is tovább építeni a globális szabadkereskedelmet – írja a Wall Street Journal szerkesztőségi vezércikkében.

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Mexikó és az Európai Unió, ezzel pedig megmutatták, hogy a világ képes akár az Egyesült Államok nélkül is tovább építeni a globális szabadkereskedelmet – írja a Wall Street Journal szerkesztőségi vezércikkében.

Az amerikai gazdasági napilap szerkesztősége szerint az EU-Mexikó megállapodás bejelentésének időpontja nem véletlen: akkorra időzítették, amikor Emmanuel Macron és Angela Merkel is Washingtonba látogatott, illetve amikorra a NAFTA-tárgyalások is komolyra fordultak.

Amerika kereskedelmi partnerei ezzel világos üzenetet küldtek az USA-nak: a szabadkereskedelem akkor sem áll meg, ha az USA protekcionista kereskedelempolitikát folytat a jövőben.

A szerzők megjegyzik, hogy a nemrég megszületett egyezmény olyan megállapodás, ami egyre általánosabbá vált Amerika körül. A két fél közötti egyezmény alapján valamennyi mezőgazdasági termék importkötelezettségét megszüntetik, kiszélesítik a szolgáltatáskereskedelmet a telekommunikációs és az utazási szektorban, és megnyitják a mexikói közbeszerzéseket a külföldi vállalatok számára.

A szerzők szerint az egyezmény jól mutatja, hogy mit hagy ki az Egyesült Államok, mivel a mezőgazdasági liberalizáció és a termék- és szolgáltatáskereskedelem szabályozási körülményeinek enyhítése kereskedelmileg gyengíteni fogja az USA-t.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy az EU Mexikó mellett Japánnal és Kanadával is átfogó kereskedelmi egyezményt kötött, valamint a TPP-t is sikerült újratárgyalni, amit már az USA nélkül írtak alá az abban részt vevő országok. Mindemellett Trump még annak lehetőségét sem kereste, hogy megújítsa az amerikai-európai kereskedelmi kapcsolatokat, amire egyébként igény mutatkozik.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is arról próbálta meggyőzni Trumpot Washingtonban, hogy enyhítsen a korábban Trump által bejelentett vámkötelezettségeken. Az EU és Mexikó számára is Amerika az első számú kereskedelmi partner, de mindkét fél annak jelét mutatja, hogy új piacokat keresnek – egyelőre Amerika nélkül.

Ha Trump megszünteti az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, az EU-nak lényegesebb jobb piaci elérése lesz az USA-val szomszédos piacokhoz, mint az amerikai cégeknek és vállalkozóknak, ami az évszázad gazdasági hibája is lehet Amerikának.

Donald Trump arra hivatkozva alkalmaz(na) importvámokat a nemzetközi kereskedelemben, hogy jobb megállapodásokat érjen el az Egyesült Államok, nem pedig azért, mert protekcionista volna. Az elmúlt időszakban születtek jó kereskedelmi egyezmények, viszont az Egyesült Államok ennek egyikének sem tagja – zárja állásfoglalását a WSJ szerkesztősége.

Szemlézte: Istrate Dominik