Blog

Amerika sebezhetővé teszi magát a migrációs hullámok előtt

Belarusz nyugati határainál a lengyel határőrök a Lukasenka elnök által az EU ellen bosszúból odaszállított migránstömeget igyekeztek visszatartani az elmúlt napokban. Ezek az emberek azonban a néhány évvel korábbi európai befogadókészség és idealista ígéretek nélkül nem szálltak volna fel a…

Októberben röppent fel a hír, hogy a Biden-adminisztráció komoly kártérítéseket készül fizetni a Trump-éra alatt a határnál szétválasztott és külön menekülttáborokban tartott családoknak. Egészen fejenkénti 450 000 dolláros összegről volt szó. A szövetségi kormány eleinte nyíltan tagadott, majd azzal javított, hogy csak a 450 000 dolláros összeghatár hamis, kártérítésről szó volt, csak sokkal alacsonyabbról. Mindeközben a határőrséget egyre súlyosabb szankciók fenyegetik, ha kemény kézzel lép fel a beáramló illegális határátlépőkkel szemben, mint a hírhedt „lóról ostorozás” esetében, amelyről korábban írtunk.

A kártérítések ráadásul nem is olyanok, amelyeket a törvényhozás egykönnyen megakadályozhat. Az amerikai bíróságok ítéleteinek törvényerejű mivoltát kihasználva Biden kormánya arra készül, hogy egyes emberjogi szervezeteket saját maga, a szövetségi kormány beperelésére biztasson.

A pereket majd elveszíti, vagy legalábbis peren kívüli egyezséget kínál, s így minden további nélkül törvényesen, bírósági ítélet alapján kifizeti a kártérítést az illegális bevándorlóknak.

A koncepció nem új, Barack Obama kormánya is alkalmazta, amikor a republikánus többségű törvényhozás éveken keresztül akadályozta bizonyos intézkedések átvitelében.

A belengetett kártérítések mellett egy amnesztiatervezet is készül, amely az illegális bevándorlókat kereső munkaügyi ellenőrzések februári leállítása után most tízéves amnesztiát kínálna, letelepedési és munkavállalási engedélyt nyújtva számukra. 


Mindebben van bizonyos logika és humánum. A szövetségi kormány által elkövetett jogsértésekért egy jogállamban kártérítést fizetni, ami pedig az amnesztiát illeti – az illegális bevándorlók komoly része fontos munkát végez, például Kalifornia földjein takarítja be Amerika gyümölcstermését (habár mindezt az amerikai bérszínvonal kárára).

Azonban a jobboldali sajtó felháborodása mégis jogos. Ugyanis legyenek bármennyire humanitáriusak a szövetségi kormány intézkedései, azoknak következményei jóval túlmutatnak a pillanatnyi igazságosságon.

Az illegális bevándorlóknak a törvénysértésük ellenére fizetett kártérítések elveszik a büntetésük – a korlátozott idejű elzárás – minden élét, ezáltal majdhogynem dekriminalizálva egy nem brutális, de nyilvánvaló bűncselekményt.

Ezenkívül az amnesztia – már csak a terve is – azt sugallja, hogy az illegális határátlépés kifizetődő. Ez pedig újabb százezreket késztethet arra, hogy útrakeljenek – és bármennyire is hajlandó Amerika félrenézni az illegális bevándorlók jelenlegi számát látva, egy felső fizikai határ kétségtelenül létezik. Az újonnan belépő illegális bevándorlók száma 2021-ben a statisztika 1960-as elkezdése óta új rekordot döntött, 2020 októbere óta több mint 1.7 millió fővel (és ez természetesen csak a mérhető számot adja meg). Az új bevándorlók nagy része fiatal egyedülálló, így úgy tűnik, nem feltétlenül egzisztenciális krízisből menekülő családokról van szó, hanem egyszerűen jobb lehetőségeket kereső fiatalokról.

260059751_583171346239440_9035460201869489091_n.png

Adatok forrása: U.S. Customs and Border Protection

Ha pedig Latin-Amerikában egy ellenséges, talán Amerikától új kedvezményeket kicsikarni kívánó politikai szereplő ezt a folyamatot fegyverként kívánja felhasználni, a következmények beláthatatlanok lehetnek. A National Review megjegyzi, hogy Florida tengeri határai ellen Fidel Castro az 1980-as években két ízben is használta ezt a fegyvert, s az állam déli részén komoly társadalmi feszültségeket is okozott. Pedig csak egy kis szigetország belső menekültjeinek a kibocsátásáról volt szó. A jelenlegi helyzetben nem lehet elkerülni, hogy az egyes államok képesek legyenek határaik stabil védelmére és a bebocsátott embertömegek számának és összetételének szabályozására. Mindez kellemetlenül emlékeztet a fehér felsőbbrendűséget hirdetők szóhasználatára, de mégsem az.

Sőt, azáltal, hogy egy állam kompetensen és racionálisan szabályozza a migrációt, a fajvédő radikálisok kezéből csavarja ki a retorikai fegyvert, hiszen többé nem kelthetnek releváns félelmet a fehér faj pusztulásával kapcsolatos elképzeléseikkel.

Sajnos a Biden-adminisztráció, úgy tűnik, ellentétes úton halad, s csak remélni lehet, hogy az Egyesült Államokon belül a józanabb politikai erők képesek lesznek gátat vetni az illegális bevándorlók káros „csalogatásának” amelyet a szövetségi kormány űz.

Szemlézte: Farkas Dániel