Blog

Amerikai Egyesült Államok és Európa új technológiai partnerség révén lép fel Kínával szemben

A Daily Wire szerzőjétől, Ben Zeislofttól tudhattuk meg, hogy a közelmúltban az amerikai és az európai tisztviselők bejelentettek egy technológiai megállapodást, amelynek célja a globális szintű ellenállás a kínai befolyásnak. Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság…

A Daily Wire szerzőjétől, Ben Zeislofttól tudhattuk meg, hogy a közelmúltban az amerikai és az európai tisztviselők bejelentettek egy technológiai megállapodást, amelynek célja a globális szintű ellenállás a kínai befolyásnak. Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy június 15-én Brüsszelben tartott találkozón tették közzé a kezdeményezés részleteit.

Az úgynevezett EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács keretein belül Washington és Brüsszel várhatóan részletezni fogja, hogyan terveznek együtt dolgozni a feltörekvő technológiákkal kapcsolatos közös szabványok előmozdítása érdekében, és miképpen gondoltak szabályozói-rendőri szerepet ölteni a Szilícium-völgy néhány technológiai óriása által uralt digitális világban.

Emellett a kialakulóban lévő szövetség a bonyolult – gyakran Kínán átívelő – technológiai ellátási láncoktól kezdve a digitális projektekbe történő kollektív befektetésekig mindenre megoldásul szolgálhat. És úgy tervezik, hogy ezt a leendő jó gyakorlatot kiterjesszék, és más hasonló gondolkodású országokkal, köztük Ausztráliával és Japánnal, valamint olyan nemzetközi testületekkel működjenek együtt, mint a Kereskedelmi Világszervezet.

A 2020-as egyesült államokbeli választások során Biden elnök többször hangsúlyozta Kína ellensúlyozásának fontosságát, mivel ez továbbra is növekvő fenyegetést jelent az amerikai érdekekre nézve:

Ahhoz, hogy megnyerjük a jövő versenyét Kína vagy bárki más ellen, meg kell erősítenünk innovatív előnyeinket és egyesítenünk kell a demokráciák gazdasági erejét szerte a világon, hogy ellensúlyozzuk a visszaélésszerű gazdasági gyakorlatokat.

usaeukina_belso.jpg

Decemberben az Európai Bizottság – az Európai Unió végrehajtó hatalma – „új EU – USA globális változásra vonatkozó menetrendet” terjesztett az Európai Parlament elé. A javaslat az éghajlatváltozással és a közegészségüggyel kapcsolatos intézkedések mellett olyan kezdeményezést is szorgalmaz, amellyel Peking új technológiákban elért fejlettségét és sokoldalúságát ellensúlyoznák.


A dokumentum úgy fogalmaz, hogy Európa és az Egyesült Államok adja a világ kereskedelmének körülbelül egyharmadát, így az általuk meghatározott normák eljutnak a világ minden sarkába.

Az emberi méltóság, az egyéni jogok és a demokratikus alapelvek olyan közös értékek, amelyek arra késztetik a feleket, hogy partnerek legyenek a gyors technológiai változások kifejlesztésében és alkalmazásában, továbbá a digitális kormányzás kihívásainak kezelésében.

Ez példátlan lehetőséget kínál az Európai Unió és az Egyesült Államok közös technológiai irányvonalának meghatározására.

A megállapodás tervezete úgy fogalmaz, hogy a két hatalom befolyásának segítségével egy transzatlanti technológiai teret kell kialakítani, amely hasonló gondolkodású demokráciák szélesebb koalíciójának gerincéül szolgálhatna. Így kiállhatnának egy közös elképzelés mellett a technológiai irányításról és egyben ez egy közös elkötelezettséget is jelentene ennek védelmére. A két ország szerint a szorosabb partnerség a különböző geopolitikai színtereken szintén kulcsfontosságú lesz a világ demokratikus értékeinek, valamint a globális és regionális stabilitás, jólét és konfliktusmegoldás támogatásához.

A jelentés név szerint Kínát említi meg gazdasági és technológiai vetélytársként, valamint egyben az együttműködés tárgyalópartnereként. Demokratikus társadalmakként és piacgazdaságként az EU és az Egyesült Államok egyetért abban a stratégiai kihívásban, amelyet Kína növekvő nemzetközi önérvényesítő képessége jelent, még akkor is, ha nem mindig értünk egyet, hogy melyek a legjobb módszerek ennek kezelésére - teszi hozzá a javaslat.

Szemlézte: Spiesz Bianka