Blog

Amerikai elitegyetemek magyar szemmel

A világ elitegyetemei között is kiemelkedő helyet elfoglaló Harvard Egyetem magyar származású graduális hallgatói, Molnár Noémi és Erőss Domonkos voltak a BLA|katedra programsorozat legutóbbi eseményének vendégei. A kerekasztal-beszélgetés során beszámoltak kint szerzett tapasztalataikról és…

A világ elitegyetemei között is kiemelkedő helyet elfoglaló Harvard Egyetem magyar származású graduális hallgatói, Molnár Noémi és Erőss Domonkos voltak a BLA|katedra programsorozat legutóbbi eseményének vendégei. A kerekasztal-beszélgetés során beszámoltak kint szerzett tapasztalataikról és rengeteg hasznos információt osztottak meg az amerikai felsőoktatás iránt érdeklődő fiatal vendégeinkkel.

A beszélgetés moderátora Bakodi Péter, a Batthyány Lajos Alapítvány kommunikációs vezetője bevezető kérdésére Erőss Domonkos elmondta, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójaként volt kinn fél évet a University of Californián és ekkor tetszett meg neki igazán az amerikai felsőoktatási rendszer. Molnár Noémi Londonban végezte mesterszakos tanulmányait, ez motiválta arra, hogy további tanulmányit az Egyesült Államokban folytassa.

A beszélgetőpartnerek kifejtették, hogy a harvardi közegben az odaérkező magyar hallgatók megítélése jó, mivel számos magyar kutató van az egyetemen, akik szakmailag a legkiválóbbak.

Mindkét hallgató egyetértett abban, hogy a legkirívóbb különbség a Harvard, illetve a vezető magyar egyetemek között a készségre nevelés, valamint az adott tudás gyakorlati átadása. A Harvard azért is tölt be globális vezető szerepet a felsőoktatási intézmények között, mert óriási pénzügyi forrással rendelkezik. A Massachusetts-állambeli Cambridge-ben található egyetem másik nagy fegyverténye, hogy a világ minden tájáról érkeznek tehetségek, így biztosítva a folyamatos intellektuális utánpótlást.

A beszélgetés során szóba került, hogy érzékelhető-e a woke ideológia fellángolása és az átpolitizálódás a Harvardon. Erőss Domonkos rámutatott, hogy a gazdasági képzés esetében nem igazán jelenik meg a politikum, mivel a szabadpiac elvei szerint a verseny és a teljesítmény a fontos az egyetemi szak esetében. Ez a probléma leginkább a társadalomtudományi képzések tekintetében jelenik meg, ahol számos esetben sérül az akadémiai szabadság is.

Írta:Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon