Blog

Amerikai katonai eszközökkel fegyverkezik Svájc

A berni kormány a napokban jelentette be, hogy harcászati vadászbombázó és légvédelmi rakéta beszerzési pályázatának keretein belül végül az amerikai Lockheed Martin F-35-ös vadászgépeit és a Patriot közepes hatótávolságú légvédelmi rakétát választották. A beszerzési pályázatot ellenzők, akik új…

A berni kormány a napokban jelentette be, hogy harcászati vadászbombázó és légvédelmi rakéta beszerzési pályázatának keretein belül végül az amerikai Lockheed Martin F-35-ös vadászgépeit és a Patriot közepes hatótávolságú légvédelmi rakétát választották. A beszerzési pályázatot ellenzők, akik új népszavazást ígértek erről, felháborodtak a hír hallatán – tudhattuk meg a Reuters beszámolójából.

Az 5,5 milliárd dolláros vadászbombázó üzlet eredménye a lap véleménye szerint nem csupán az Európai Unióval egyre fagyosabb viszonyban Svájcnak ad kellő biztonságérzetet, hanem tovább erősíti a köteléket Washington és Bern között.

A semleges Svájc 36 darab F-35A-t vásárol, az amerikaiak repülője a közbeszerzésen francia, német-spanyol, olasz és brit ajánlatokat győzött le.

A kritikus hangvételű fegyverkezés ellenes kampány azonnal elindult a döntés hallatán a baloldali pártok támogatásával és el is kezdtek felszólalni a harci repülőgépek vásárlásáról szóló harmadik referendum mellett. Hét évvel ezelőtt ugyanis népszavazás döntött a témában. Akkor a választópolgárok elutasították a svéd Gripen vadászbombázók vásárlását. A kritikusok pedig most azt sérelmezik, hogy az F-35A-k megvásárlásához szükséges 6 milliárd svájci frankos keretről tavaly a kormány az emberek megkérdezése nélkül döntött.

Az ellenzők szerint Svájcnak nincs szüksége csúcstechnológiás harcászati repülőgépekre alpesi területének megvédéséhez, amelyen egy repülővel 10 perc alatt keresztülhaladhatnak.

Azt is hangsúlyozzák, hogy Svájc utoljára több mint 200 éve vívott külföldi háborút, és meglátásuk szerint nincsenek észrevehető ellenségeik, így nincs is szükségük élvonalbeli felszerelésre. Priska Seiler Graf, a baloldali szociáldemokraták (SP) parlamenti képviselője érthetetlennek minősítette a döntést, valamint aggodalmát fejezte ki a költségek miatt. Továbbá azért is neheztel a kormányra, amiért nem az Európai Unió tagállamaitól szerezte be az eszközöket, hanem az Egyesült Államoktól.

Jelen helyzetben azonban, amikor a Brexit után az EU szigorítani akarja kétoldalú együttműködéseinek feltételeit, Svájc úgy döntött, nem tudja tovább folytatni a bilaterális kapcsolat átfogó rendezését, így

fegyverparkjának fejlesztésében sem szeretne csupán olyan országcsoporttól függeni, amelynek vezető szerveivel nem felhőtlen viszonyt ápol.

Viola Amherd védelmi miniszter elmondta, hogy az F-35A-kat azért választották, mert az amerikaiak kínálták a legjobb ár-érték arányú csomagot. „Nem vettünk volna Ferrarit, ha a VW is megteszi, és ha a Ferrari háromszor drágább lett volna” – mondta Amherd egy sajtótájékoztatón.

A svájci parlamentnek most jóvá kell hagynia a vásárlás finanszírozását, a vitát a jövő év elejére tervezik.

Szemlézte: Spiesz Bianka