Blog

Amerikai luxus villák - avagy a BLM sötét pénzügyei

George Floyd halála előtt a Black Lives Matter (BLM) mozgalom alig működött – blogja nem volt rendszeresen frissítve és 2020 nyara előtti utolsó eseményét 2019-ben szervezte. George Floyd tragikus halála után mindez pillanatokat alatt megváltozott.

George Floyd halála előtt a Black Lives Matter (BLM) mozgalom alig működött – blogja nem volt rendszeresen frissítve és 2020 nyara előtti utolsó eseményét 2019-ben szervezte. George Floyd tragikus halála után mindez pillanatokat alatt megváltozott.

A Black Lives Matter (BLM) alapítvány több millió dollár adományt kapott, hogy a fekete életek megmentésén és a rendőri túlkapások fekete áldozatainak családján segítsen. Patrisse Cullors, a BLM (mára már lemondott) társalapítója, ezeket az adományokat a ’fehér bűntudat pénzének’ nevezte – annak ellenére is, hogy ő maga borzalmasan sokat profitált ezekből az adományokból. Cullors többek között a Warner Bros. stúdióval kötött szerződést, hogy a cég alá tartozó összes médiumban megjelenjenek a BLM eszméit tükröző tartalmak. Bár Cullorsnak hivatalosan rengeteg tartalmat kellett volna előállítania, mindeddig csak egy egyórás dokumentumfilm készítésében vett részt, ott is csak a négy producer egyikeként.

Bár kevés az eredmény, amit Cullors fel tud mutatni, személyes kiadásai rohamosan megnőttek a BLM világhírűvé válásával. Cullors 73,000 dollárt, vagyis több, mint 26 millió forintot költött egy magángép bérlésére (annak ellenére, hogy saját bevallása szerint nem kap fizetést a BLM-től),

míg a BLM 5 villát vásárolt fel 2020 óta, összesen 12 millió dollár értékben, ami átszámítva több, mint 4 milliárd forint.

Az öt villából az egyik Torontóban van és a kanadai Kommunista Párt korábbi székhelyeként szolgált. Csak ez az egy épület 10 ezer négyzetméteres és több, mint 6 millió dollárba került – ráadásul hivatalosan a kanadai BLM mozgalom székházaként fog szolgálni. A BLM jótékonysági szervezet adóbevallása szerint a villavásárlás egy 8 millió dolláros külföldi adománykampány része volt, amelynek keretében külföldön ’szerveztek programokat, a fekete közösségek taníttatása és megsegítése érdekében, illetve épületeket vásároltak és újítottak fel, hogy azokat jótékony célokra használhassák’.

Bár az nem egészen egyértelmű, hogy a kampány maradék 1,8 millió dollárját pontosan mire költötték, a New York Post riportja szerint feltehetően egy bahamai luxusvillára ment el a pénz.

Természetesen Los Angeles-ben is van egy hat hálószobás villa, ami medencével és színpaddal is fel van szerelve. Cullors bevallotta, hogy (390 dollár ’bérleti díjért’ cserébe) már két partit is rendezett a BLM jótékonysági szervezethez tartozó luxusépületekben; egyet a kisfia születésnapján egyet pedig Joe Biden megválasztásának alkalmából. Hivatalosan Cullors azért ’menekült’ a Los Angeles-i villába, mert életét fenyegető üzeneteket kapott, amelyek elől ott keresett menedéket.

Amikor a média érdeklődni kezdett a BLM vezetőségénél a villák mibenlétéről, a szervezet fehér felsőbbrendűségnek bélyegezte az érdeklődést.

Az újságírói kérdésekre a BLM válasza a következő volt: „Ez a jobboldali támadás nemcsak Patrissét, gyermekét és szeretteit sérti meg, hanem folytatja a fehér felsőbbrendűek által a fekete aktivistákkal szembeni terror hagyományát is” – írta a Spectator.

Amikor az afroamerikai konzervatív influenszer, Candace Owens ellátogatott az egyik villához, ami a BLM-é, Cullors Instagramján egy üzenetet tett közzé arról, hogy hogyan félemlítette meg őt Candace Owens a saját házánál. A lenti Twitter bejegyzésen látható, ahogy Cullors panaszkodik arról, hogy nem érzi biztonságban magát a házában, hiszen Candace Owens reggel odajött a kapujához azzal a céllal, hogy megfélemlítse.

A videón az is látható, hogy Owens valóban odament a házhoz, a kétméteres kerítésen keresztül megkérdezte a biztonsági őrt, hogy beszélhet-e valakivel a házból, hiszen a hivatalos bejegyzés szerint ez a villa a BLM-hez tartozik és csak fel szeretne tenni néhány kérdést. A fehér biztonsági őr megtagadta a kérdést, így Owens búcsút intett és elment – nem is találkozott Cullors-sal és semmilyen módon nem volt megfélemlítő a magatartása. Cullors mindezek ellenére a saját instagramján úgy számolt be az eseményről, mintha mind ő, mind kisfia komoly traumán esett volna át Owens látogatása miatt.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon