Blog

Amerikai pálfordulás – DeSantis anti-woke útra terelheti az USA-t?

Az amerikai elnökválasztás közeledtével (2024), a lehetséges jelöltekre irányul figyelmünk, kíváncsian, hogy vajon merre tartanak politikai programjukkal. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Ron DeSantis, Florida kormányzója többször magára vonta a média figyelmét az elmúlt évben anti-woke…

Az amerikai elnökválasztás közeledtével (2024), a lehetséges jelöltekre irányul figyelmünk, kíváncsian, hogy vajon merre tartanak politikai programjukkal. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Ron DeSantis, Florida kormányzója többször magára vonta a média figyelmét az elmúlt évben anti-woke kijelentéseivel és cselekedeteivel. Felmerül a kérdés: ha DeSantis közel kerül az elnöki pozícióhoz, megváltozik-e az USA hozzáállása a woke nézetekhez?

Az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjei a kultúrharcot állítják politikai programjuk központjába – írja a Figaro. A Stop Woke mozgalom élére álló DeSantis is mindent megtesz a woke visszaszorításáért.

Harcolunk a woke ellen a törvényhozásban, az iskolákban és a vállalatokban. Soha nem adjuk meg magunkat a woke mozgalomnak. A woke Floridában fog elpusztulni.

– mondta egyik beszédében.

Ahogyan korábban DeSantis 2022-es újraválasztási kampányának gyorsreagálási igazgatója, Christina Pushaw is megemlítette egyik tweetjében, a woke delegitimálja az amerikai intézményeket és történelmet.

Az egyesült államokbeli iskolákban államonként eltérő tanterv van, tehát egy floridai vagy egy kaliforniai iskolának teljesen különböző oktatási programja is lehet. A floridai republikánusok által vezetett törvényhozás 2022-ben hagyta jóvá az FL HB 7 (22R), tehát az egyéni szabadságról szóló törvényt, amely megtiltja az iskoláknak és a vállalatoknak, hogy faji vagy nemi hovatartozáson alapuló bűntudatot ébresszenek vagy hibáztassák a diákokat és az alkalmazottakat, korlátozva a szexuális irányultságról és a nemről szóló beszédet. A DeSantis által ihletett program olyan témákat vesz célba, mint a „fehér privilégium” (white privilage),

kiemelve azt is, hogy egy személyt ne utasítsanak arra, hogy „bűntudatot, gyötrelmet vagy bármilyen másfajta pszichológiai szorongást érezzen” bőrszíne, neme vagy származása miatt.

Minden próbálkozása ellenére sem tudta viszont a felsőoktatási intézményekben elérni ugyanezt, ugyanis több csoport is pert indított mondván, hogy a törvény alkotmányellenes.

Azonban DeSantis nem csak az oktatásban akar változást hozni. Nemrég a Disney-vel került összetűzésbe, amikor aláírt egy törvényjavaslatot, amely megfosztja a Disney-t a floridai telephelyét körülvevő 39 mérföldes körzet felügyeletétől, miután a cég nyilvánosan bírálta a fentebb tárgyalt törvényt.

DeSantis jelentős követőtábort gyűjtött maga köré, ezt mutatják a 2022-es kormányzóválasztás eredményei is, amikor is a szavazatok bőven több, mint felét megszerezve választották újra Floridában.


Ez azt is jelzi, hogy az amerikai társadalom egy része ráunt a woke kultúrára. Ez a közeledő elnökválasztáson nagy előnyt adhat a politikusnak különösen, ha a választók szívesebben látnának egy fiatal, jó kiállású, konzervatív elnököt a Trump és Biden okozta csalódások után. Kérdés tehát, hogy az eddig a progresszivitás mintapéldájaként tündöklő USA vissza fog-e térni konzervatív gyökereihez.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon