Blog

Amikor visszanyal a fagyi - a Ben & Jerry's izraeli bojkottja még az Unilevernek is fájhat

A vermonti székhelyű, magát progresszívnek valló Ben & Jerry's fagylaltot, fagyasztott joghurtot és szorbetet gyártó vállalat bejelentette, hogy visszavonja az izraeli leányvállalatának engedélyét.

A vermonti székhelyű, magát progresszívnek valló Ben & Jerry's fagylaltot, fagyasztott joghurtot és szorbetet gyártó vállalat bejelentette, hogy visszavonja az izraeli leányvállalatának engedélyét.

A Ben & Jerry's – az Unilever 100% -os tulajdonában lévő leányvállalata – lépése egyenlő Izrael bojkottjával, ami pedig a holland-amerikai anyavállalat számára számos jogi és szabályozási problémát és felvetendő kérdést generál – értesülhetünk az eseményekről a Wall Street Journal hasábjain. A Ben & Jerry’s egy licencbirtokoson keresztül tevékenykedik Izraelben, egy izraeli társaságon keresztül, amely 30 éve együttműködik a márkával, és a kevés Amerikán kívüli gyártóüzem egyikét üzemelteti.

Az Izrael-ellenes baloldali média nyomásgyakorlása miatt a Ben & Jerry's úgy döntött, hogy az izraeli partner ne adhasson el fagylaltot Jeruzsálem egyes részein, beleértve a Zsidó Negyedet, valamint Ciszjordániát, amelynek nagy részét a Palesztin Hatóság felügyeli, és kisebb része pedig izraeli polgári joghatóság alatt áll.

Az izraeli törvények ezt tiltják, vagyis a politikailag aktív Ben & Jerry's tudta, hogy a társaság nem hagyhatja jóvá a kérésüket. Végül az Unilever teljes mértékben megszakította a kapcsolatot az izraeli céggel, csak azért, mert az nem akart másodlagos bojkottot folytatni.

berry_belso.jpg


Mivel a klímaügyekkel és a Black Lives Matter mozgalommal is foglalkozó Ben & Jerry's az Unilever teljes tulajdonú leányvállalata, valójában utóbbi felelős a bojkottért. Mindez azért különösen érdekes, mert az elmúlt nyolc évben 33 amerikai állam fogadott el olyan törvényeket, amelyek korlátozzák az állami szerződéskötést olyan cégekkel, vagy a befektetést olyan vállalatokba, amelyek az izraeli embereket vagy vállalkozásokat bojkottálják.

Ez tehát azt eredményezi, hogy körülbelül egy tucat államban az állami alkalmazottak nyugdíjalapjait tilos befektetni az Unileverbe.

Sőt, sok más államban a kormányzati szervek sem vásárolhatnak árukat vagy szolgáltatásokat az Unilever-től. Ráadásul, az 1970-es évek óta szövetségi szinten tiltott az amerikai cégeknek, hogy bármely ország külföldi bojkottjában részt vegyenek. Így ha kiderül, hogy például a Palesztin Hatóság felvette a kapcsolatot a Ben & Jerry's-sel, hogy bojkottálják az izraelieket, büntetőjogi szankciókkal is szembe kellene néznie az Unilevernek.

A Ben & Jerry’s nyilatkozataiban azt állítja, hogy cselekedetét az izraeli „megszállás” motiválja. Csakhogy amikor májusban a palesztin szunnita vezetésű Hamász 10 napos rakétatámadást hajtott végre izraeli civilek ellen, a Ben & Jerry’s nem bojkottált senkit. Naftali Bennett, Izrael miniszterelnöke egyébként jelezte a Ben & Jerry’s-nek és anyacégének, az Unilevernek, hogy lépésüknek „komoly következményei lesznek”.

Szemlézte: Spiesz Bianka