Blog

Aszad visszatér az Arab Ligába – vége az arab ellenségeskedésnek

Bassár el-Aszad tizenkét év után újra részt vett az Arab Liga csúcstalálkozóján Szaúd-Arábiában. A szír elnök felbukkanása nagy port kavart a nemzetközi sajtóban, elvégre tagságát évekkel ezelőtt felfüggesztették a szíriai polgárháború kirobbanásában betöltött szerepe miatt.

Bassár el-Aszad tizenkét év után újra részt vett az Arab Liga csúcstalálkozóján Szaúd-Arábiában. A szír elnök felbukkanása nagy port kavart a nemzetközi sajtóban, elvégre tagságát évekkel ezelőtt felfüggesztették a szíriai polgárháború kirobbanásában betöltött szerepe miatt.

Május 19-én került megrendezésre a 32. Arab Államok Ligája csúcstalálkozó Dzsiddában, Szaúd-Arábia nyugati részén. Az 1945-ben alapított szervezet 22 tagországgal rendelkezik, melyek közös célja az arab országok kapcsolatának szorosabbra fűzése és függetlenségük megóvása. Idén az államfők a palesztin béke, a szudáni feszültség enyhítése, a Libanonban szükséges reformok és Jemen biztonságának növelése érdekében gyűltek össze. A találkozó különlegessége volt Aszad visszatérése és Zelenszkij, ukrán elnök, megjelenése.

Bassár el-Aszad több, mint egy évtizednyi távollét után került vissza az arab diplomáciai életbe. A szervezet 2011-ben, a szír polgárháború kitörésekor zárta ki az országot. Habár Aszad pozíciója Szíriában továbbra is bizonytalan tekintve, hogy a felkelők ugyanúgy ellenállnak az államhatalomnak, az elnök a kooperáció reményében érkezett a gyűlésre.

Az államfő kifejezte elköteleződését a béke iránt és szándékát a háborúskodás befejezésre.

A helyszínen látható volt, ahogy az egyiptomi elnökkel, Abd el-Fattáh esz-Szíszivel és a tunéziai államfővel, Kais Saieddel is barátságosan üdvözlik egymást. Mindkét politikusra jellemzőek voltak diktatórikus intézkedések az utóbbi években. Saied érzékeltette örömét a Szíriát megbontó összeesküvés sikertelenségéért is. A gyűlésen a szaúdi herceg, Mohammed bin Salman elnökölt. Szaúd-Arábia nemrég hagyott fel Aszad elleni tevékenységével, ami a szíriai ellenzék fegyverellátásában és pénzügyi támogatásában teljesedett ki. Az alábbi tudósításban láthatjuk, ahogy a szaúdi herceg és a szír elnök kezet rázva köszöntik egymást a csúcstalálkozón.

A szír elnök vitatott hírnévvel rendelkezik. Apja diktatúráját folytatva vette át az elnöki pozíciót, a Baasz Párt főtitkáraként 2000-ben. Hivatalba lépésekor számos tüntetés kezdődött, melyek demokratikus változást akartak az országban. A tiltakozások akkor fordultak át polgárháborúba, mikor az arab tavasz keretén belül rendezett megmozdulást erőszakkal verték le és az Aszad-rezsim megszüntetését követelőket fegyveres erőkkel fogták vissza.

A háború azóta félmillió ember halálát okozta, "elnyerve" a 21. század második legnagyobb konfliktusa címet.


A találkozón mondott beszédében Aszad hangsúlyozta, hogy az arab országoknak meg kell ragadniuk az alkalmat, hogy saját sorsukat külföldi beavatkozásoktól mentesen alakítsák. Felvetése ironikusan hatott, tekintve, hogy a polgárháborúban iráni és orosz katonai támogatást is élvezett. A Liga nagy reményeket fűz az arab világ konszolidációjához, de ebben a háború dúlta környezetben, folyamatos politikai és társadalmi konfliktusokkal rögös utat kell megtenniük a vezetőknek a harmonikus együttműködésig. Kérdéses marad a régió jövője, hiszen a konfliktusok továbbra is dúlnak.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon