Blog

Ausztrál-amerikai egyezség migrációs ügyben

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő bejelentette, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok menekültek letelepítéséről egyezett meg. Az Egyesült Államok azokat a menekülteket fogadja be, akiket nem engedtek be Ausztráliába és közeli szigetországok börtöntáboraiban tartanak –…

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő bejelentette, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok menekültek letelepítéséről egyezett meg. Az Egyesült Államok azokat a menekülteket fogadja be, akiket nem engedtek be Ausztráliába és közeli szigetországok börtöntáboraiban tartanak – számol be az Al Jazeera.

Az Obama-kormányzat beleegyezett azoknak a menekülteknek a befogadásába, akik Ausztráliába akartak menni, de közeli szigetországok börtöntáboraiban helyeztek el. Jogvédő szervezetek a táborok rossz körülményei miatt kritizálják a gyakorlatot.

Ausztrália 2013 júliusában szigorított a bevándorlási politikáján. Azóta az ország elutasítja az összes hajón érkező menekült befogadását. Helyette az ausztrál kormány Naurunak és Pápua Új-Guineának inkább kifizeti a menekültek „várakozási központokban” való tartását és más országokat keres a menekültek letelepítésére.

A mostani egyezség az 1300 Nauruban és Pápua Új-Guineában tartott menekültre és arra a 370 Ausztráliában gyógykezelt menekültre is vonatkozik, akik nem voltak hajlandóak visszatérni a tengeren túli táborokba. Néhány menekült beleegyezett a Pápua Új-Guineában és Kambodzsában való letelepedésre. Azok, akik nem szeretnének Amerikába menni, húsz éves vízumot kapnak Nauruba. Az egyelőre nem nyilvános, hogy pontosan hány menekültet fogad be az USA.

Az egyezséget Malcolm Turnbull miniszterelnök jelentette be egy pénteki sajtótájékoztatón Canberrában. Turnbull arról nem beszélt, hogy a csütörtöki telefonbeszélgetése során beszélt-e erről Donald Trump, megválasztott amerikai elnökkel. Kijelentette, hogy jelenleg csak egy elnöke van az Egyesült Államoknak és az egyezséget már egy ideje meghozták.

John Kerry amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy megegyeztek az áthelyezések megfontolásában az ENSZ menekültügyi szervezetével. „Veszélyeztetett menekültek megvédésén fogunk dolgozni világszerte és osztozunk a felelősségben a barátainkkal azokban a régiókban, amik a leginkább érintettek ebben a kihívásban” – mondta Kerry.

Emberi jogi szervezetek bírálták az egyezséget a konkrétumok hiányossága miatt, valamint azért mert Ausztrália kikerüli a menedékjog biztosítását. A kormány azzal védekezik, hogy a politikájuk a menekültek tengeri halálát akadályozta meg.

Szemlézte: Szászi Áron