Blog

Ausztrália: tovább zajlik a bíborosi pedofilper

A legfelsőbb bíróság elé kerülhet az ausztrál bíboros gyermekbántalmazási ügye – írja Melissa Davey a Guardianban.

A legfelsőbb bíróság elé kerülhet az ausztrál bíboros gyermekbántalmazási ügye – írja Melissa Davey a Guardianban.

George Pell bíboros utolsó megoldásként a legfelsőbb bírósághoz fordult fellebbezésével. Ha azt a testület elutasítja, a pedofíliával kapcsolatos vádak és elsőfokú ítéletek jogerőssé válnak. Ez a lépés azután jött, hogy elsőfokú fellebbezését elutasították. Ugyanakkor a fellebbezés benyújtása még önmagában nem garantálja, hogy az ügy valóban a legfelsőbb bírák elé kerül, ezt egy másik bírói bizottság fogja eldönteni.

Mindemellett, ha mégis eljut Ausztrália legfelsőbb bírósága elé, az ügyet a hét bírából legalább öt meg fogja vizsgálni. Maga a vizsgálat hónapokba is telhet, így nem lehet ítéletre számítani 2020 előtt. A kihirdetésig a bíboros letartóztatásban marad, de továbbra is ártatlannak vallja magát. Az elsőfokú ítélet szerint Pellnek hat évet kell börtönben töltenie, szabadlábra helyezést minimum három év nyolc hónap letöltése után remélhet. A 78 éves bíborost két 13 éves fiú elleni szexuális bántalmazás miatt ítélték el, melyet 1996-ban, Melbourne érsekeként követhetett el. Fellebbezését augusztusban a viktóriai fellebbviteli bíróság utasította el, ezután fordult a legfelsőbb bírósághoz.

A cikkből kiderül, hogy nem minden bíró találta a vádlott ellen felhozott bizonyítékokat elég meggyőzőnek. Mivel azonban a bírák egyszerű többsége számít döntőnek, ez nem volt befolyásolta az ügy menetét. Pell ügyvédjei szerint továbbra is fennáll az észszerű kétség a bíboros elleni vádakkal kapcsolatban. Arra világítanak rá, hogy a tárgyalás során Pell bíborost kényszerítették abba a helyzetbe, hogy bizonyítsa ártatlanságát. A bizonyítás kényszere azonban nem a védenc, hanem az ügyész feladata lenne.

Pell egyik áldozata kábítószer-túladagolásban halt meg 2014-ben. Az apját képviselő ügyvéd szerint ügyfele teljesen bizonyos George Pell bűnösségében, szerinte az általa elszenvedett trauma vezetett fia életének tragikus végéhez.

Szemlézte: Fellegi Benjámin