Blog

Az 5 legfontosabb pont a Facebookot leleplező Frances Haugen Európai Parlamenti meghallgatásáról

Frances Haugen - amerikai adatmérnök, tudós, és termékmenedzser, aki 2021-ben nyilvánosságra hozta ás átadta a Facebook belső dokumentumainak tízezreit az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek, valamint a The Wall Street Journalnak – úgy véli, az Európai Parlament „globális aranystandardot”…

Frances Haugen - amerikai adatmérnök, tudós, és termékmenedzser, aki 2021-ben nyilvánosságra hozta ás átadta a Facebook belső dokumentumainak tízezreit az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek, valamint a The Wall Street Journalnak – úgy véli, az Európai Parlament „globális aranystandardot” állíthat fel a tartalomszabályozás terén.

Az amerikai adatmérnök az Európai Parlamentben azt igyekezett elmagyarázni, hogy hogyan alkalmazhatóak a technológiai óriásokkal kapcsolatos meglátásai az EU hamarosan megjelenő tartalommoderálási szabályaira, a Digitális Szolgáltatások Törvényre (Digital Services Act, DSA) vonatkozóan.

Az európai törvényhozóknak történelmi lehetőségük van a közösségi média globális szabályainak meghatározására – jelentette ki Frances Haugen. Szerinte

a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, amely jelenleg a Parlament előtt van, globális „aranyszabvánnyá” válthat, és más országokat is arra ösztönözhet, hogy olyan új szabályokat vezessenek be, amelyek megvédik demokráciát.

A Parlament jelenleg a DSA apró betűs szövegén dolgozik, egy olyan törvényjavaslaton, amely új korlátozásokat kíván bevezetni arra vonatkozóan, hogy a technológiai cégek hogyan moderálthatják a platformjaikon megjeleníteni kívánt tartalmakat. A Politico magazin munkatársai a háromórás meghallgatás öt leglényegesebb elemét emelték ki. 

1. Az EU nagyra értékelte Haugen munkáját

Már a meghallgatás előtt sokan szelfiket és képeket tettek közzé a Twitteren, megköszönve Haugennek a vallomását. A meghallgatáson dicsérték a bátorságát, hangosan tapsolták kijelentéseit, és kérték a tanácsát, mit tegyenek, hogy megfelelő formátumú és kötelező erejű legyen a DSA.

Dita Charanzová, európai parlamenti képviselő nyilatkozatában elmondta, hogy Frances Haugen megerősíti, hogy miért is kell uniós szinten fellépni a digitális szolgáltatásokról szóló törvénnyel kapcsolatban, és hogy bár sok aggályra találtak már megoldást, meg kell győződniük róla, hogy ez a gyakorlatban is működik, és valódi változást hoz.

2. Óvakodni kell a kiskapuktól

Haugen óva intette az Európai Parlamentet attól, hogy kiskapukat hozzon létre a digitális szolgáltatásokról szóló törvényben. Az amerikai tudós felhívta a képviselők figyelmét, hogy az ördög a részletekben rejlik, így például,

ha széles körű átláthatóság alóli mentességet adnak az írnak elő az üzleti titkokra, a vállalatok mindenre azt mondják majd, hogy üzleti titok.

Haugen arra is figyelmeztetett, hogy a hírmédiát sem szabad mentesíteni a digitális szolgáltatásokról szóló törvény alól, mert a szabályoknak semlegesnek kell lenniük a káros tartalmak, például a dezinformáció elleni hatékony küzdelemhez.

3. Haugen vallomása nem elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa Európa tartalmi szabályait

Haugen tanácsai és figyelmeztetései megfogalmazásakor a nem kormányzati szervezetek érdekeit is tolmácsolta – különösen a média alóli mentességekkel kapcsolatban –, valamint a törvényhozók legnagyobb meglepetésére nem támogatta a célzott reklámozás teljes körű betiltását.

Annak ellenére, hogy a beszélgetés során megkérdőjelezték az online hirdetéseket és a Facebook algoritmusainak működését, Haugen kijelentései egyelőre egyik irányban sem eredményeztek döntést a vitában. A digitális szolgáltatásokról szóló törvényért az igazi harc most az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagországok között zajlik, amelyek a jövő év elején fognak összegyűlni, hogy elérjenek egy végső kompromisszumot a tartalmi javaslatokkal kapcsolatban.

4. A Facebook rosszabb a versenytársainál

Haugen egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a Facebook működésével kapcsolatos aggodalmakat nem vetíthetik rá az egész technológiai üzletágra, valamint hogy

az amerikai közösségi média óriás a riválisainál sokkal súlyosabb jogsértéseket követ el.

Haugen korábban más technológiai vállalatoknál is dolgozott, köztük a Google-nál, a Pinterestnél és a Yelpnél, így volt összehasonlítási alapja.

A meghallgatás során Haugen a Facebookot az egyik fő versenytársához, a Twitterhez hasonlította, azzal érvelve, hogy Jack Dorsey cége átláthatóbb, elszámoltatható és tisztában van azzal, ami a platformján található. Azonban a Facebookon előforduló külföldi manipulációs műveletek már elkezdték a Twittert is behálózni.

5. A képviselők sokat tanultak korábbi hibáikból

Amikor legutóbb Facebook-vezető tett látogatást az európai parlamenti képviselőknél, az maga Mark Zuckerberg volt, azonban akkor az európai törvényhozók hülyét csináltak magukból. A formátum – az EP-képviselők sorban tették fel kérdéseiket, mielőtt Zuckerberg válaszolhatott volna – nevetségessé vált, miután a Facebook vezérigazgatója könnyedén kikerült minden golyót, minden kényes kérdést.

Haugennel ellentétben Zuckerberget határozottan nem hősként emlegették, így a kontextus más volt, de az akkor feltett kérdések a megértés és a szakértelem hiányáról tanúskodtak a technológia területén.

Három évvel később azonban ez megváltozott. A törvényhozók jelenleg rengeteg technológiai törvényjavaslatot kezelnek, amelyek célja a mesterséges intelligencia szabályozása, a digitális verseny előmozdítása és a technológiai óriások piaci erejének korlátozása, valamint a kiberbiztonság fokozása. A képviselők a technikai részletekről faggatták Haugent, szó volt az automatizált tartalomrendszerektől a titkosításig és az interoperabilitásig minden kérdéskörről. Ennek egyik oka pedig az, hogy a társadalom részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik a közösségi médiaóriások megrendszabályozására.

facebook_diagr.pngForrás: UKE - Deutsches Zentrum für Suchtfragen des Kindes- und Jugendalters (DZSKJ)

Látva, hogy miféle káros hatásai lehetnek a közösségi médiának - köztük a Facebook által üzemeltetett platformoknak - akár a társadalmi elégedettségre, politikai választásokra, mentális egészségre, gyermekek fejlődésére és kialakuló káros függőségükre tekintettel, mindenképpen komolyan kell venni a szabályozás minél hatékonyabb összeállítását, majd végrehajtását.

Szemlézte: Spiesz Bianka