Blog

Az Axel Springer vezérigazgatója szerint az Izrael-ellenes alkalmazottaknak nincs helye a berlini cégben

Európa legnagyobb digitális kiadója, a többi között a Bild, a Die Welt, a Business Insider és a Politico Europe tulajdonosa, az Axel Springer a központi épülete előtt felhúzott izraeli zászlóval szolidarított a zsidó nép mellett egy héten keresztül. 

Európa legnagyobb digitális kiadója, a többi között a Bild, a Die Welt, a Business Insider és a Politico Europe tulajdonosa, az Axel Springer a központi épülete előtt felhúzott izraeli zászlóval szolidarított a zsidó nép mellett egy héten keresztül.

 axel_nyito.jpg

A cég emellett ezzel jelezte szolidaritását a palesztinpárti tüntetők által elkövetett, megnövekedett számú Izrael-ellenes támadások áldozatai felé. A cég munkatársai közül többen felháborodva fogadták a zsidó nép melletti kiállást, melyre - több lap, köztük a The Jerusalem Post beszámolója szerint - az Axel Springer vezérigazgatója, Mathias Döpfner a 16 ezer alkalmazottnak tartott videókonferencián a következőket reagálta:

Azoknak a munkavállalóknak, akik kifogásolják az izraeli zászlót a cég központjának épülete előtt, új munkahelyet kellene keresniük.

A több héten át zajló antiszemita támadások után a cég épülete előtt az európai, a német és berlini zászlók mellé szolidaritás céljából felhúztuk az izraeli zászlót is egy hétre. Nem toleráljuk országunkban az efféle antiszemita bűncselekményeket – tette hozzá Döpfner. Emellett kiemelte, hogy a cég értékrendjébe nem fér bele, hogy olyan embereket alkalmazzon, akik csak abban az esetben akarnak tovább dolgozni a vállalatnál, ha az többé nem áll ki Izrael mellett.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a többi közt az egyenlőtlenség és igazságtalanság ellen felszólaló Black Lives Matter mozgalom a legutóbbi palesztin-izraeli konfliktus révén felerősödő antiszemita támadásokat nem ítélte el, valamint mindössze a palesztin arabok felé fejezte ki szolidaritását, Izraelt pedig elnyomónak ítélte. 

A berlini cég azonban megmutatta, hogy az Izrael melletti kiállás és a rasszizmus elítélése nem üti egymást, ugyanis a cég alapelvei közé sorolja a rasszizmus elleni kiállás alapvető fontosságát is.

A Hamász és Izrael konfliktusa során számos állam kormánya is megmutatta, hogy az Izraelt elítélő, vagy pedig a zsidó államot támogató oldalon áll. Németország – tudván hova vezethet az erősödő antiszemitizmus – Izrael melletti kiállását fejezte ki.

axel_belso.jpg

A német kormány emellett a napokban erőteljesen lépett fel a Hamász ellen: az erőszakos antiszemita támadások után ugyanis betiltotta a terrorszervezet zöld zászlóját.

A német cég és a berlini kormány Izrael melletti kiállása azért is nagy jelentőségű, mert ahogyan már több, blogunkon található cikkünkben is említettük: az utóbbi időben az izraeli-gázai konfliktus során számos prominens politikus, nemzetközi szervezet és emberi jogokkal foglalkozó NGO Izraelt ítélte el és tekintette apartheid elnyomó rezsimnek. A Hamász súlyos jogsértései, valamint a radikális palesztin tüntetők antiszemita atrocitásai felett pedig szemet hunyt.

Szemlézte: Morvay Sáron