Blog

Az életvédelem válhat az amerikai politika fő kampánytémájává

Az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének megszüntetésére utaló anyag kiszivárgása a legfelsőbb bíróságból óriási port kavart az Egyesült Államok közéletében, teret engedve az új lehetséges jogi környezetre vonatkozó spekulációnak.

Az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének megszüntetésére utaló anyag kiszivárgása a legfelsőbb bíróságból óriási port kavart az Egyesült Államok közéletében, teret engedve az új lehetséges jogi környezetre vonatkozó spekulációnak.

Valóságos közéleti bombát robbantott a minap az Egyesült Államokban a Politico. A lap birtokába ugyanis eljutott az amerikai legfelsőbb bíróság abortuszjogokkal kapcsolatos ügyének véleményvázlata, amelyből kiderül, hogy a bírák többsége ejtené az 1973 óta fennálló, az abortuszhoz való jogot szövetségi szinten védő precedenst. Az évekre visszanyúló ügy részletei itt olvashatók, a végső döntés pedig a következő néhány hónapban várható.

A kiszivárgott dokumentum rögtön az ország elsőszámú belpolitikai témájává vált, elég csak az amerikai sajtóorgánumok címlapjaira vagy a vezető politikusok nyilatkozataira pillantani. Előbbiek képviselőjeként a The Hill is számos cikket szentelt a témának, melyek egyikében összeszedte az öt legfontosabb következményét annak, ha az abortuszjog kérdése a szövetségi jogértelmezés kereteiből a politikai csatatérbe kerül vissza. Ezek közül néhánnyal korábban már blogunk is foglalkozott, mindazonáltal érdemes végigzongorázni rajtuk.

Az abortuszt az amerikai államok felében betilthatják – vetíti előre elsőként a hírlap. A kiszivárgott dokumentum ugyanis arról árulkodik, hogy a bírák állami szinten képzelik el a szabályozást.

Azon felül, hogy néhány erősen konzervatív államban a Roe v. Wade felülírása után automatikusan hatályba lépnének korlátozó jogszabályok, számos egyéb republikánus többségű törvényhozó testületben menne át jó eséllyel egy szigorításról szóló tervezet. Az újság a témával foglalkozó szervezetek jóslatára hagyatkozva beszél az államok feléről.

A demokraták megpróbálhatják szövetségi törvénykezés útján kodifikálni az abortuszhoz való jogot, ám ennek sikerére vajmi kevés az esély

– folytatja a The Hill szerzője. A legújabb fejleményekre reagálva Bernie Sanders éppen ezt szorgalmazta, ám Twitter-bejegyzésében rá is mutatott a legnagyobb bökkenőre; mégpedig arra, hogy a törvényjavaslat elfogadásához a filibuster intézménye miatt a szenátorok legalább 3/5-ének szavazatára szükség volna.

A 60-40-es többség kialakítása a közeljövőben gyakorlatilag lehetetlen, mivel a téma pártvonalak mentén osztja meg a politikusokat, a demokraták pedig jelen helyzetben már annak is nagyon örülnének, ha a mostani hajszálvékony többségüket meg tudnák őrizni. A kongresszusi szabályozásra vonatkozó ígéretet egyébként a jelenlegi elnök Joe Biden is tett, még választási kampányának hajnalán, 2019-ben.

Tovább haladva a cikk írója rámutat, hogy a Legfelsőbb Bíróság két okból is heves kritikák kereszttüzébe került. A döntés felháborodást keltett a liberálisok körében, de ennél is súlyosabb – mivel nem pártpolitikai kérdés – a szerven belül vétett hiba, ami a dokumentum kiszivárgásához vezetett. Nem véletlen, hogy ez utóbbi kapcsán a konzervatív oldalon is érezni lehet az elégedetlenséget. Összességében tehát meg van a veszélye annak, hogy az ügy jelentős csorbát ejt a testület hírnevén.

Most már tényleg aligha kérdés, hogy az abortuszvita nagyon komoly tematizáló erő lesz a novemberi félidős kongresszusi választásokon

– tér rá utolsó pontjára a szerző. Korábbi, a fejlemények nyomán még aktuálisabbá váló szemlénkben éppen azt vázoltuk fel, hogy a várva várt bírósági döntés hogyan hathat a pártpolitikai erőviszonyokra.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon