Blog

Az első évad után elkaszálták az új woke Star Wars sorozatot

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, ahol már leszbikus boszorkányok az erőt felhasználva hoznak létre gyermeket... Nagy felháborodást okozott a sci-fi rajongók körében az előzményeket felráró The Acolyte, magyarul Star Wars: Az akolitus. Leslye Headland rendező szerint az új Star…

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, ahol már leszbikus boszorkányok az erőt felhasználva hoznak létre gyermeket... Nagy felháborodást okozott a sci-fi rajongók körében az előzményeket felráró The Acolyte, magyarul Star Wars: Az akolitus. Leslye Headland rendező szerint az új Star Wars-sorozatának kritikai bombázása nagyon "aggasztó", de "várható" volt ennél a szériánál.

A misztikus sorozat a Köztársaság fénykora végnapjaiban játszódik, a Skywalker saga előtt. A történet egy volt padawan és egy Jedi mester nyomozását követi, akik egy sor bűncselekményt vizsgálnak, de az erők, amelyek ellen dolgoznak sokkal vészjóslóbbak, mint azt valaha gondolták volna.

A Rotten Tomatoes filmekkel és sorozatokkal foglalkozó, kritikusok véleményét összegyűjtő és összegző amerikai weboldal jelenleg 78%-os kritikai pontszámmal díjazta az alkotást, azonban

a rajongóknak nem nyerte el a tetszését, hiszen lesújtó, 18%-os közönség pontszámmal rendelkezik. Sokan azonos kritikát osztottak meg a közösségi platformokon, miszerint nem a karakterek bőrszín és nemi irányultság szerinti reprezentációjára vágynak, hanem egy minőségi és izgalmas cselekményre a galaxisban.

Az interneten nagy port kavaró jelenet a harmadik részben játszódik, ahol a boszorkány klán egy szeánsz keretében, kántálva segítségül hívja az erőt, hogy gyermeke foganjon.

Az évad zárásában felbukkant egy rejtélyes, csuklyás alak is, aki nem más, mint Darth Plagueist. Ezzel a névvel még A Sith-ek bosszúja ikonikus jelenetében találkozhattunk, amikor Palpatine azzal az ígérettel próbálta Anakin Skywalkert a sötét oldalra csábítani, hogy annak erejével képes lehet visszahozni embereket a halálból. Kifejtette, Plagueis hatalma segítségével bárkit megmenthetett a haláltól, épp csak önmagát nem, így története tragikus véget ért, mikor tanítványa Palpatine álmában végzett vele. Ezenkívül pedig csak keveset lehet tudni a nagyúrról, ami így is marad, mert

a Deadline értesülése szerint, egyetlen évad után nem tervezi folytatni a Disney a sokak által várt sorozatot, amelyet a szerény nézettségi adatokkal indokolnak.

Futótűzként terjedt el egy interjúrészlet is, amelyben Leslye Headland leszbikus filmrendező és Amandla Stenberg színésznő azon nevettek, hogy sikerült összehozniuk a „legmelegebb” Star Wars-sorozatot. Továbbá

megkérdőjelezték R2-D2 asztrodroid és C-3PO protokolldroid nemi orientációját, sőt felvetették azt is, hogy a két robot egy meleg párt alkot.

Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke felszólalt az interneten terjedő kritikákkal kapcsolatban és azt nyilatkozta, hogy a történetmesélésben minden ember számára reprezentatívnak kell lennie, illetve a gigászi franchise-oknak a működtetése a közösségi média korában és a magas elvárások mellett rémületes. Hozzátette, hogy szerinte a nők, akik belépnek a Star Wars világába, nehezebben érvényesülnek, mert a rajongóbázist a férfiak dominálják, akik személyeskedő támadásokat indítanak.

A Star Wars a második legnyereségesebb film franchise, amely 1977-ben kezdődött és gyorsan a popkultúra megkerülhetetlen klasszikusává vált.

Forrás: IGN

A “woke” Disney filmekkel és az új Star Wars-szal kapcsolatos kritikák egyre hangosabbak az interneten, illetve az alacsony nézettségi adatok is jól tükrözik a nézők nemtetszését. Néhányan úgy vélik, hogy ezek a filmek túlzottan politikailag korrektek, és erőltetetten próbálnak megfelelni a társadalmi igazságosság és az inkluzivitás elvárásainak. Például a “Lightyear” gyermekeknek készült animációs filmben egy azonos neműek közötti csókjelenet váltott ki vitákat

Mások szerint ezek a filmek nem a történetmesélésre és a karakterfejlődésre koncentrálnak, hanem inkább arra, hogy megfeleljenek egy bizonyos politikai vagy társadalmi agendának. Ez néhány néző számára zavaró lehet, különösen azok számára, akik a hagyományos Disney filmeket kedvelik.

Szemlézte: Tóth Zsombor

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon