Blog

Az emberek fogják eldönteni, mikor ér véget a karantén

Donald Trump elnök március végi beszédében húsvétra már az ország és a gazdaság újranyitását vizionálta. Húsvét elmúlt, Trump elnököt pedig újra célkeresztbe vették kritikusai az irreális elképzelése miatt. De így, negyven nappal húsvét után lehet mégis csak az elnök látta helyesen a helyzetet –…

Donald Trump elnök március végi beszédében húsvétra már az ország és a gazdaság újranyitását vizionálta. Húsvét elmúlt, Trump elnököt pedig újra célkeresztbe vették kritikusai az irreális elképzelése miatt. De így, negyven nappal húsvét után lehet mégis csak az elnök látta helyesen a helyzetet – írja Patrick Buchanan az American Conservative hasábjain.

Az ország fokozatosan nyílik újra. A New York Times is megírta, hogy amerikai államok kétharmada az elmúlt hetekben csökkentette a korlátozásokat, úgy, ahogy Trump ezt megjósolta. Ennek oka lehet az izolációba belefáradt társadalom, valamint az, hogy az elterjedt nézetek szerint a járvány nagyja már mögöttünk van.

Az adatok is alátámasztják a pozitív hozzáállást. Az elmúlt hónapban csökkenő tendenciát mutat az új fertőzések száma az országban. A halálozási ráta is április óta napi 2200-ról napi 1400-ra esett vissza, és három kivételével csökken a fertőzöttek száma tagállami szinten is. Estek a számok New Orleans és Detroit városokban, de New York, Massachusetts és Rhode Island államokban is.

A Times megírta a válság pozitív irányba való elmozdulását, azonban felhívja a figyelmet egy lehetséges új krízisre is, ami fenyegethet, ha túl gyorsan állunk vissza a normális életmódra. Az elhamarkodottsággal az eddig elért sikereket veszélyeztetjük. A járvány megfékezésében szerepet játszó óvintézkedések – például maszkviselés, társadalmi távolságtartás vagy otthoni munkavégzés – továbbra is az életünk részét kell, hogy képezzék.

Egyértelmű, hogy az állami szintű korlátozáscsökkentés részben a polgári követelésekre egy válasz. Tömegek tiltakoznak a korlátozások és leállások ellen, a társadalmi távolságtartás szabályait figyelmen kívül hagyva. A tiltakozók üzenete is egyértelmű: sajnáljuk a veszteségeket és értjük a kockázatot, de nem élhetünk zárt ajtók mögött arra várva, mikor ad zöld lámpát a politikai elit a társadalmi életünk beindítására, mintha gyerekek lennénk.

A kérdés a következő: ha a járvány újra lendületet kap, ami miatt elindul egy második hullám, a médiaelit és állami tisztviselők pedig ezért újabb korlátozásokat és leállást rendelnek el, vajon az emberek hajlandók lesznek az utasításokat követni vagy ellenállnak majd?

Már megpróbáltuk. Izoláltuk magunkat. Maszkot viseltünk. Tartottuk a távolságot. Otthon maradtunk, nem mentünk dolgozni. Minden víruskezelési útmutatást követtünk. De 36 millió amerikai munkanélküli és a GDP zuhanása árnyékában inkább visszamegyünk dolgozni.

A törés a politikai vonalon is megjelent. Az újranyitást szorgalmazza Trump, a vörös államok kormányzói, mint Ron DeSantis Floridában vagy Brian Kemp Georgiában, ahogy a Kongresszus konzervatívjai is. A második leállás hívei pedig a mainstream média, a liberális kormányzók és a Kongresszus Nancy Pelosi mögé felsorakozó tagjai lesznek.

Azt ne felejtsük el, hogy a demokraták érdeke a hosszú leállás és a minél rosszabb gazdasági mutató a novemberi elnökválasztások közeledtével. Minél kisebb a javulás és a gazdasági helyreállás mértéke őszig, annál nagyobb az esélye Joe Biden Fehér Házba kerülésének.

Előrejelzés: ha az emberek úgy vélik mindent megtettek a víruskezelés érdekében, de felismerik, hogy megállítani nem tudják az intézkedések ellenére sem, nem fognak belemenni egy újabb leállásba, és nem lehet majd őket az otthonukba visszatuszkolni.

A többség szava lesz a döntő, ami elsöpri majd a politikai elit álláspontokat.

Szemlézte: Buzási Ramóna