Blog

Az erősödő palesztinpárti mozgalom világszerte felerősítette antiszemitizmust

Az Izraelben zajló háborús események világszerte óriási lökést adtak az Izrael-ellenességnek és az antiszemitizmusnak. Egyre több országban rendeznek palesztinpárti tüntetéseket, melyek rendszeresen erőszakba, antiszemita támadásokba torkollnak.

Az Izraelben zajló háborús események világszerte óriási lökést adtak az Izrael-ellenességnek és az antiszemitizmusnak. Egyre több országban rendeznek palesztinpárti tüntetéseket, melyek rendszeresen erőszakba, antiszemita támadásokba torkollnak.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, sokan próbálják az anticionizmust és az Izrael-ellenességet különválasztani antiszemitizmustól, azonban a valóság azt mutatja, hogy az egyre növekvő palesztinpárti mozgalom nem csak Izraelben, hanem világszerte jelentősen megszaporította az erőszakos antiszemita bűncselekmények számát. Ahogy egy holokauszttúlélő fogalmazott:

Mindig eszünkbe kell, hogy jusson, hogy a zsidó népírtás többet nem fordulhat elő, hiszen olyan váratlanul lehet eljutni ezekhez a szörnyűségekhez. Most, hogy már tudjuk, hogy ilyen előfordulhat, sokkal hamarabb fel kell figyelni mindenre, ami gyűlölködés, ami rasszizmus. Borzasztóan figyelni kell, hogy mi történik a világban, és nem szabad abban reménykedni, hogy a dolgok maguktól rendbe jönnek.

Ahogy előző, a témával foglalkozó cikkünkben is említettük, egy londoni palesztinpárti tüntetésen olyan antiszemita szólamokkal illették a zsidókat mint, hogy „megerőszakoljuk a lányaitokat”.  A londoni tüntetésre emellett sokan szándékosan olyan cipőben mentek, amelyeknek a talpára felrajzolták az izraeli zászlót, hogy letapossák az zsidó állam jelképét. Az erőszak azonban nem csak a zsidókat érte Angliában:

Birminghamben a palesztin tüntetők betörtek egy youtuber családjának otthonába, mindössze amiatt, mert Izrael mellett állt ki egy videójában

A palesztinpárti tüntetés emellett Ausztria fővárosában, Bécsben is antiszemitizmusba torkolt, mikor a „free palestine” szólamok mellett az egyik tüntető ocsmány káromkodással tagadta a holokausztot, melyre a tüntető tömeg elkezdett tapsolni. Németországban az iráni Izrael-ellenes tüntetésekhez hasonlóan a „Palesztinát felszabadító” gyűlésen zsinagógák előtt izraeli zászlókat égettek, valamint “Free Palestine” feliratot festettek azokra. Kanada egyik legnagyobb városában, Torontóban pedig Palesztin zászlókkal verték meg az izraeli szimbólumokat viselő aktivistákat. 

Az antiszemitizmus az Egyesült Államokban is jelentősen felerősödött. Míg New Yorkban véresre vertek a palesztin tüntetők egy zsidó férfit, addig Portlandban egy palesztinpárti férfi késsel üldözött egy izraeli aktivistát. 

palesztinparti_belso.jpg

Seattleben pedig a tüntetők Németországhoz hasonlóan izraeli és amerikai zászlókat égettek. A palesztin aktivistákhoz köthető antiszemita erőszakos tetteket sajnos több oldalon keresztül lehetne sorolni.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az Egyesült Államokban elő fiatalok nagy része nincs tisztában azzal, hogy milyen súlyos tragédiához vezetett a zsidó gyűlölet történelemben. 2020 szeptemberében közzétettek egy átfogó felmérést melyből kiderült, hogy

a 18 és 39 év közötti amerikaiak 63 százaléka még nem hallott a holokausztról, valamint, hogy a megkérdezettek 36 százaléka azt gondolta: kétmillió vagy annál kevesebb zsidó áldozata volt a tragédiának.

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai iskolákban nagyobb figyelmet kellene fordítani a történelem órákon az emberiség egyik legnagyobb tragédiájának, a holokausztnak az oktatására. A felmérés alapján az is kiderült, hogy a megkérdezettek 48 százaléka a 40 ezer koncentrációs tábor közül egyet sem tudott megnevezni.

George Santaya híres idézete megválaszolja miért fontos, hogy világszerte oktassák a fiatalokat a holokauszt tragédiájáról. Az idézet így szól: „Akik nem emlékeznek a múlt hibájára, arra ítéltetnek, hogy megismételjék azt”.

palesztinparti_belso2.png

Ahogy a képen is látható, Kaliforniában és Mississippiben több mint a megkérdezettek fele azt sem tudta, hogy mi volt Auschwitzban.

A jelentés egyik legmegrázóbb adata azonban az, hogy a megkérdezettek 20 százaléka azt gondolta, a holokausztot a zsidók okozták, 23 százaléka pedig azt állította, hogy a holokauszt meg sem történt.

Az aggasztó felmérést az amerikai Claims Conference szervezet tette közzé, amely a Holokauszt-túlélők pénzbeli kárpótlásáért és igazságszolgáltatásáért küzd. 

A jelenlegi izraeli háborús helyzetet sokan a palesztinok felszabadításáért folyó harcként állítják be, miközben a terroristák igazi célja Izrael és a zsidó nép eltörlése. Az IDF közzétett egy videót, melyen a Hamász vezetői nem csak a zsidó emberek megölésére biztatják a terroristákat, hanem arra is kitérnek, hogyan tegyék ezt meg.

A holokauszt egyik fájdalmas tanulsága, hogy nem lehet semlegesnek maradni, és mindig állást kell foglalni. Ahogy Elie Wiesel megfogalmazta:

A semlegesség mindig az elnyomót segíti, soha nem az áldozatot. A csend mindig a kínzót támogatja, sohasem a kínzottat.

A jelenlegi konfliktusban sokan Izraelt állítják be kínzónak, miközben a Hamász terrorista csoport a konfliktus kezdete óta több mint 3150 rakétát lőtt ki izraeli településekre, melyből 460 a Gázában élő palesztin arab civileket talált el. A palesztin terroristák rakétáikkal rendszeresen izraeli városokban levő zsinagógákat semmisítettek meg. Az izraeli aktivista Hananya Naftali arról is beszámolt, hogy a jeruzsálemi zsidók számára nem csak a palesztin terroristák rakétái jelentenek veszélyt, ugyanis sokan még az utcán sétálva is erőszakos antiszemita támadásoknak vannak kitéve. Az egyik ilyen esetről készült megrázó videót itt tekinthetik meg. https://twitter.com/HananyaNaftali/status/1392892305280016385?s=20

Ahogy előző cikkünkben említettük, Izrael megalapítása egy új kezdetet és reményt adott a zsidó nép számára, hiszen nem csak, hogy nem sikerült eltörölni őket a világ színéről, de a zsidó emberek kétezer év száműzetés után újra Izraelben, otthonukban élhetnek, valamint független nemzetként, immár 73 éve meg is tudják magukat védeni. 

Szemlézte: Morvay Sáron