Blog

Az Európai Parlament szabályai megágyaznak a korrupciónak

Uniónk törvényhozó testülete eddig ellenállt minden transzparenciát elősegítő reformnak. Miközben EU-szerte szigorú a korrupcióellenes szabályozás, éppen a szabályokat hozó parlamentben a legnehezebb ezeket bevezetni - írja a Politico.

Uniónk törvényhozó testülete eddig ellenállt minden transzparenciát elősegítő reformnak. Miközben EU-szerte szigorú a korrupcióellenes szabályozás, éppen a szabályokat hozó parlamentben a legnehezebb ezeket bevezetni - írja a Politico.

A Katargate alaposan megrázta az Európai Parlamentet, de nem egyértelműen pozitív szempontból. Eva Kaili és társai után tovább gyűrűzik a botrány, már a parlament emberjogi bizottsági elnöke is lemondásra kényszerült.

Sok képviselő csak arról beszél, hogy egyes kollégáik személyével van a gond és kizárólag egyedi esetekről van szó. Pedig közben a testület egész rendszere termékeny talaja a korrumpáló tényezőknek. Miközben az EU-s intézményekben általánosak a korrupcióellenes biztosítékok, például a feljelentőknek adott biztonsági garanciák, az Európai Parlamentben semmi ilyesmi nincsen. A képviselők általában azzal tiltakoznak, hogy a szabályozások csak korlátoznák a választók által adott szabadságaikat és működésképtelenné tennék a parlamentet. Ezzel együtt jó kérdés, hogy például milyen jóhiszemű tevékenységben akadályozná a képviselőket, ha létezne egy bizonyos idejű moratórium a képviselői mandátum lejárta és a lobbicsoportokhoz való csatlakozás között.

Lehet, hogy a képviselői pálya vonzóbb, ha a végén azonnal egy érdekcsoport magas fizetésű képviselője lehet valaki, de valóban a választók akaratát szolgálná ez?

Ráadásul még a kevés létező szabály sincs betartva. Létezik egy általános klauzula arra, hogy a lobbicsoportoknak regisztrálni kell magukat az adott érdekcsoport képviselőiként. Enélkül nem dolgozhatnak együtt hivatalosan egyes európai parlamenti képviselőkkel és képviselőcsoportokkal. Mégis, Antonio Panzeri, a katari lobbi fő képviselőjének csoportja belépést kapott a parlamentbe és nyíltan dolgozott több képviselővel – egyszerűen azért, mert úgy tűnt, senki sem akarja valójában betartatni a szabályokat. Ugyanez a helyzet Ursula von der Leyen korábbi „Pfizer-sms”-eivel is, amiből megint csak kiderül, hogy a szolgálati út csak nyűg egyes politikusoknak. Az Európai Bizottság elnöke már nem ellenőrizhető szöveges telefonüzenetekkel intézett el a Pfizer-BioNtech európai elnökével egy hatalmas értékű vakcinabeszerzést 2021-ben, ami a pozícióját tekintve megdöbbentő gondatlanság.

Roberta Metsola EP-elnök 14 pontos akcióterve ennek fényében nem tűnik túlságosan hatásos kezelésnek. Olyan elemekből áll ugyanis, amelyet a parlament újra és újra elutasított az elmúlt években.

A Transparency International európai irodájának főnöke, Michiel van Hulten arra figyelmeztet: ha nem kezdődik el most az igazi reform a testületben, a parlamentnek a puszta léte is veszélybe kerülhet.

A testülettel kapcsolatba kerülő szereplők azt állítják, a parlament egész kultúrája irtózik a komolyabb szabályozástól. A zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield (aki a Magyarországról szóló legutóbbi Európai parlamenti jelentés gazdája volt) Eva Kaili megüresedett alelnöki székére pályázott egy korrupcióellenes agendával. Elmondása szerint teljes érdektelenséggel találkozott, és végül – nem meglepő módon – szociáldemokrata kihívója nyert. A lobbistákat belengő örök korrupció gyanúja miatt egy lobbista, Connor Allen azt ajánlotta Európai parlamenti partnereinek, hogy minden közös beszélgetésüket publikálja online. Minden képviselő visszahőkölt és tiltakozott.

Ilyen körülmények között igazán nehéz lesz változást elérni. És még nehezebb lesz az Európai Unió többi korrupt szereplőjét megregulázni, amikor nagyon jogosan lehet rámutatni arra a tényre, hogy az Unió csúcsszerve az egyik legsárosabb intézmény. Európának sürgősen megoldást kell találnia a problémára, különben az integráció működése és az Unió erkölcsi fölénye szenved kárt. Ez pedig hosszabb távon akár halálos is lehet az európai egységre, amely a második világháború után egyedülálló békét teremtett sokat szenvedett kontinensünkön.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

Ossza meg másokkal is: