Blog

Az Európai Unió két irányból támadja Lengyelországot

Brüsszel azzal fenyegeti Varsót, hogy 126 millió eurónyi, vagyis nagyjából 44 milliárd forintnyi kohéziós alapot zárol az öt lengyel városban bevezetett LMBTQ-ellenes övezetek miatt.

Brüsszel azzal fenyegeti Varsót, hogy 126 millió eurónyi, vagyis nagyjából 44 milliárd forintnyi kohéziós alapot zárol az öt lengyel városban bevezetett LMBTQ-ellenes övezetek miatt.

Lengyelország szerte számos város és falu már korábban kijelentette, hogy „mentesek az LMBTQ ideológiától”, és - szem előtt tartva a saját keresztény értékeiket - nem kívánnak helyt adni a Pride felvonulásoknak vagy más LMBTQ+ eseményeknek. A Bloomberg hírportál értesülései szerint az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve a múlt héten leveleket küldött a lengyel kormányzóknak, figyelmeztetve őket, hogy

ha az állásfoglalásukat nem vonják vissza, visszatartják az uniós támogatásokat.

Ezen befagyasztott pénzeszközök abból a React-EU alapból érkeztek volna, melyet a koronavírus-járvány kitörése után indítottak, hogy segítsék a helyreállítási munkálatokat. Az Európai Unió Bizottsága nem válaszolt még a helyzetre vonatkozó kérdésekre. Az azonban kedden megjelent a honlapjukon, hogy más fronton is támadást indítottak az ország ellen.

A Bizottság arra kérte az Európai Unió Bíróságát, hogy sújtsa szankciókkal Lengyelországot, mivel az ottani hatóságok intézkedései szerintük továbbra is aláássák a lengyel igazságügyi rendszer működését.

A Bíróság 2021. július 14-15-én azt a határozatot hozta, hogy a lengyel bírói jogsértések elkerülésére megalapított fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, ráadásul még az igazságszolgáltatás függetlenségét is veszélyezteti. Varsó egy hónappal később válaszlevelet írt a Bizottságnak, azonban a testület úgy ítéli meg, hogy a lengyel kormány nem tett meg minden szükséges intézkedést, így szankciók kiszabását kérte.

Szemlézte: Spiesz Bianka